Na hlavný obsah

Silnejšie záplavy aj intenzívnejšie suchá: Vodný cyklus sa dostáva mimo rovnováhu, upozorňuje meteorologická organizácia

Veľká časť prírodných katastrof je spojená práve s vodou.

Silnejšie záplavy aj intenzívnejšie suchá: Vodný cyklus sa dostáva mimo rovnováhu, upozorňuje meteorologická organizácia
Zničený most cez rieku Ahr v nemeckom meste Schuld. Foto: SITA/AP

Svetový vodný cyklus sa pre zmeny klímy dostáva mimo rovnováhu. Uvádza to vo štvrtok (12. 10.) zverejnená správa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), ktorá obsahuje údaje za minulý rok. Niektoré oblasti planéty Zem zažili vlani extrémne zrážky, ďalšie časti naopak dlhé sucho a úbytok vlhkosti v pôde.

Podľa správy viac ako polovica riek, jazier, priehrady a ďalších území zadržiavajúcich vodu vykazovala v roku 2022 stav, ktorý sa odchyľoval od dlhodobého priemeru. „Väčšina týchto oblastí bola viac vyschnutá ako priemer, a len malá časť zadržiavacích plôch vykazovala stav nad či výrazne nad normálnymi podmienkami,“ uviedla WMO.

Podľa nej za výkyvy vo vodnom cykle môžu zmeny klímy a rast priemerných teplôt. „Teplejšia atmosféra zadržiava viac vlhka. Zažívame výrazne silnejšie zrážky a záplavy. Na druhej strane extrému potom sú silnejšie výpary, suchšia pôda a intenzívnejšie suchá, „uviedol šéf WMO Petteri Taalas.

V minulom roku tak svet zažil napríklad v Ázii ničivé povodne, zatiaľ čo veľkú časť Európy a niektoré regióny v Amerike či Číne trápilo dlho trvajúce sucho. Najväčšie svetové pohoria, napríklad Himaláje, Alpy či Andy, zaznamenávajú pokles snehovej pokrývky. Táto situácia len ďalej komplikuje prístup obyvateľstva k pitnej vode. Takýto problém zaznamenalo aspoň jeden mesiac v minulom roku 3,6 miliardy ľudí.

WMO varuje, že veľká časť prírodných katastrof je nejakým spôsobom spojená s vodou. Štáty tak vyzývajú, aby viac a lepšie monitorovali svoje vodné zdroje. A to tak, aby boli na analýzu k dispozícii presné údaje.

V tomto roku potom bude mať pravdepodobne výrazný dopad na vodný cyklus fenomén El Niňo, píše organizácia. Podľa niektorých odhadov aj vďaka tomuto fenoménu by tento rok mohol vykázať výrazné odchýlenie teplôt od dlhodobého priemeru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet