Na hlavný obsah

Teplotný rekord u západného suseda: Rakúsko zaznamenalo najteplejší októbrový deň v histórii meraní

Presiahla 30 stupňov.

Teplotný rekord u západného suseda: Rakúsko zaznamenalo najteplejší októbrový deň v histórii meraní
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Rakúsku v utorok (3. 10.) zaznamenali dosiaľ najvyššie denné teplotné maximum v histórii meraní pre mesiac október – 30,3 stupňa. Túto hodnotu namerali o 16.40 h na meteorologickej stanici Langenlebarn v Dolnom Rakúsku. Informovala o tom agentúra APA.

V priebehu pondelka (2. 10.) a utorka zaznamenali miestne alebo krajinské októbrové rekordy na viacerých meteorologických staniciach v Rakúsku.

Dosiaľ najvyššia zaznamenaná októbrová teplota v Rakúsku – 30,2 stupňa – pochádzala z Fussachu vo Vorarlbersku na západe krajiny, kde ju zaevidovali 4. októbra 1966. Doteraz druhú najvyššiu dennú teplotu v októbri, o desatinu stupňa nižšiu, namerali 1. októbra 1956 v Eisenstadte na opačnom konci Rakúska.

Mimoriadne teplo bolo v týchto dňoch v Rakúsku aj na horách. Na meteorologickej stanici Rudolfshütte vo Vysokých Tauroch vo výške 2317 metrov nad morom v utorok namerali maximum 16,8 stupňa, čo je tiež miestny rekord pre mesiac október. V pondelok tam bolo iba o dve desatiny stupňa chladnejšie.

Alpské observatórium Sonnblick vo výške 3109 metrov malo v utorok maximum 8,9 stupň , čo je šiesta najvyššia hodnota zaznamenaná v októbri od začiatku meraní v roku 1886.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet