Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina hlásia dronové útoky: V ruskej Belgorodskej oblasti zahynuli traja ľudia vrátane batoľaťa

Ukrajina tvrdí tiež, že zmarila pokus preniknúť do Sumskej oblasti.

Rusko a Ukrajina hlásia dronové útoky: V ruskej Belgorodskej oblasti zahynuli traja ľudia vrátane batoľaťa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Traja ľudia vrátane batoľaťa zahynuli v noci na štvrtok (12. 10.) v ruskej Belgorodskej oblasti pri hranici s Ukrajinou, kde miestna protivzdušná obrana zostrelila bezpilotné lietadlo. Na telegrame o tom podľa agentúry AFP informoval oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov. Juhozápad Ukrajiny v okolí Dunaja hlásia po dronových útokoch škody na infraštruktúre a obytných budovách.

„V Belgorodskej oblasti systém protivzdušnej obrany zostrelil bezpilotné lietadlo, keď mieril k mestu. V dôsledku padajúcich trosiek došlo k požiaru súkromného obytného domu, „napísal v stredu (11. 10.) neskoro večer na telegrame Gladkov.

„Zničené boli dve obytné budovy a niekoľko domov a áut bolo poškodených, hlavne ale zahynuli traja ľudia, vrátane malého dieťaťa. Dvaja ďalší ľudia sú v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ doplnil vo štvrtok ráno gubernátor. Jeden muž je podľa neho v kóme, žena utrpela otras mozgu. Vyjadrenie Gladkov sprevádzal snímky, na ktorých sú hromady sutín obohnané páskou.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok podľa agentúry AFP uviedlo, že jeho protivzdušná obrana v oblasti „zmarila“ v stredu útok ukrajinského bezpilotného lietadla okolo 23.50 h miestneho času (22.50 h SELČ). Úrad nespresnil, či si incident vyžiadal škody alebo zranených.

Útok na dunajské prístavy

Svoje bezpilotné lietadlá podľa ukrajinských úradov v noci na štvrtok vyslalo aj Rusko, ktoré útočilo na dunajské prístavy v okolí juhoukrajinského Izmajilu. Vzniknuté požiare sa podarilo uhasiť, uviedol podľa agentúry Reuters šéf odeskej správy Oleh Kiper. Jedna 88-ročná žena je ale s popáleninami v nemocnici.

Drony pri Izmajile poškodili skladiská a výrobné zariadenia, uviedli bez bližších podrobností úrady. Ruskojazyčný server BBC uviedol, že na fotografiách zverejnených prokuratúrou sú vidieť zničené domčeky a sila s obilím.

Rumunské ministerstvo obrany oznámilo, že vo štvrtok skoro ráno tímy pátračov našli kráter v neobývanej oblasti pri Kilijskom ramene Dunaja. Kráter vznikol zrejme po výbuchu dronu, píše miestna tlač. Ide o oblasť pri hranici s Ukrajinou. Úrady vyslali tímy do oblasti po tom, ako rumunská armáda zaznamenala v noci na dnes útok ruských dronov na ukrajinskú infraštruktúru blízko hranice s Rumunskom. Na rumunské územie dopadli drony v súvislosti s ruskými útokmi na Ukrajinu niekoľkokrát už v uplynulých mesiacoch.

Ukrajinské letectvo dnes uviedlo, že Rusko nad ukrajinské územie vyslalo 33 dronov, pričom ukrajinská protivzdušná obrana ich 33 zostrelila.

Rusko zintenzívnilo svoje útoky na ukrajinské prístavy na Dunaji v polovici júla, keď odstúpilo od dohôd umožňujúcich bezpečný vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Na ruskom území naopak pribúda dronových incidentov od začiatku pozemnej protiofenzívy, ktorú vedú ukrajinskí vojaci na juhu a východe krajiny od začiatku júna.

Pokus o preniknutie do Sumskej oblasti

Ukrajinské sily v noci na štvrtok zmarili pokus ruských sabotérov preniknúť cez hranice do Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to podľa agentúry Reuters veliteľ spoločných síl ukrajinskej armády Serhij Najev.

„Sabotéri sa pokúsili prekročiť ukrajinské štátne hranice a mali v úmysle pokračovať k jednému zo zariadení kritickej civilnej infraštruktúry,“ napísal Najev na telegrame.

Osemčlennú skupinu podľa veliteľa odrazila ukrajinská armáda delostreleckou paľbou. „Skupina diverzantov v boji utrpela straty a stiahla sa,“ uviedol a dodal, že medzi ukrajinskými vojakmi žiadne obete nie sú.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Rusko sa k Najavovmu vyhláseniu nevyjadrilo.

Najev tiež uviedol, že za posledné dva mesiace ukrajinská armáda zaznamenala viac ako desať pokusov o prekročenie hraníc, vo všetkých prípadoch sa ale podarilo akciu ruských vojakov prekaziť.

Sumská oblasť leží na hraniciach s Ruskom. Moskva sa pokúsila nad oblasťou a metropolou Sumy získať kontrolu vlani vo februári, keď začala rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Z regiónu sa Rusi plne stiahli na začiatku apríla toho istého roku, po neúspešnej ofenzíve na Kyjev. Hlavné boje sa teraz odohrávajú na juhu a východe Ukrajiny, kde sa ukrajinské jednotky snažia ruské vojská vytlačiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet