Na hlavný obsah

USA podnikli odvetné útoky v Sýrii po tom, ako ich základne zasiahli bezpilotné lietadlá a rakety

Na svedomí ich mala skupina Islamský odpor.

USA podnikli odvetné útoky v Sýrii po tom, ako ich základne zasiahli bezpilotné lietadlá a rakety
Na archívnej snímke vojenská základňa al-Tanf na juhu Sýrie 22. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Armáda Spojených štátov podnikla v piatok (27. 10.) skoro ráno útoky na dve lokality vo východnej Sýrii využívané militantmi, ktorí sú prepojení s iránskymi revolučnými gardami. Podľa agentúry AP o tom informoval Pentagón.

Ide o odvetu za niekoľko útokov bezpilotných lietadiel a rakiet, ktorých terčom sa od začiatku minulého týždňa stali základne využívané jednotkami americkej armády dislokovanými v tomto regióne.

Minister obrany USA Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že „útoky presnej sebaobrany sú reakciou na sériu prebiehajúcich a väčšinou neúspešných útokov proti americkému vojenskému personálu v Iraku a Sýrii spáchaných milíciami podporovaných Iránom“.

Austin dodal, že rozkaz pristúpiť k útokom na spomínané milície vydal prezident USA Joe Biden, aby „dali najavo, že Spojené štáty nebudú tolerovať takéto útoky a obránia seba, svoj personál a svoje záujmy“.

Minister obrany USA dodal, že operácia proti proiránskym milíciám nesúvisí s vojnou, ktorú vedie Izrael proti Hamasu. Zdôraznil, že USA nechcú rozšírenie konfliktu. Ak však proiránske skupiny vo svojom konaní neprestanú, USA nebudú váhať podniknúť ďalšie kroky na ochranu svojich jednotiek v regióne.

Vojenské zariadenia využívané americkou armádou v Iraku sa stali v uplynulých dňoch terčom najmenej 12 útokov, pripomenula agentúra AP. Základne v Sýrii, na ktorých pôsobia americkí vojaci, sa za rovnaký čas stali terčom štyroch útokov. Podľa amerického generála Pata Rydera bolo pri dvoch z týchto útokov zranených 21 amerických vojakov.

K väčšine z týchto útokov sa prihlásila skupina Islamský odpor. Deklarovala, že ide o odvetu za podporu, ktorú Spojené štáty poskytujú Izraelu v jeho vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet