Na hlavný obsah

Pri útokoch na Izrael zomrelo už viac ako 3 300 ľudí, ďalšie tisíce utrpeli zranenia

Straty sú na oboch stranách konfliktu.

Pri útokoch na Izrael zomrelo už viac ako 3 300 ľudí, ďalšie tisíce utrpeli zranenia
Izraelčania prenášajú mŕtveho vojaka. Foto: TASR/AP

Od sobotňajšieho (7.10.) začiatku útoku Hamasu na Izrael zahynulo vyše 3 300 ľudí, vyplýva z údajov zverejnených oboma stranami.

Pri palestínskych útokoch na izraelskom území podľa izraelskej armády prišlo o život viac ako 1 000 ľudí, zatiaľ čo zdravotnícke úrady v Hamasom ovládanom pásme Gazy hlásia 830 obetí izraelských protiúderov. Izraelské ozbrojené sily zároveň oznámili, že na izraelskom území doteraz našli na 1 500 tiel ozbrojencov Hamasu.

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze utrpelo zranenia 4 250 osôb. Z tohto územia tiež hlásia rozsiahle materiálne škody. Izraelské médiá informujú o najmenej 2 600 zranených na izraelskej strane.

„Zaútočíme na teroristickú skupinu Hamas a na akúkoľvek inú skupinu v Gaze. Budeme musieť zmeniť realitu zvnútra Gazy, aby sme zabránili tomu, že by sa niečo podobné stalo znovu,“ citovala agentúra AP predstaviteľa izraelskej armády Dana Goldfusa, ktorý tak podporil špekulácie o chystanej izraelskej pozemnej ofenzíve.

Bojovníci radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v sobotu masívne ostreľovali južný Izrael a prenikli na jeho územie, kde zabíjali nielen vojakov a policajtov, ale aj civilné obyvateľstvo v obciach pri pásme Gazy. Palestínčania na izraelskom území zajali tiež až 150 ľudí, medzi nimi cudzincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet