Na hlavný obsah

Útoky v pásme Gazy si vyžiadali už takmer dvetisíc obetí, sú medzi nimi aj stovky detí

Tisícky ďalších utrpeli zranenia.

Útoky v pásme Gazy si vyžiadali už takmer dvetisíc obetí, sú medzi nimi aj stovky detí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet obetí izraelských útokov na pásmo Gazy podľa tunajších zdravotných úradov stúpol na 1 900. Je medzi nimi aj vyše 600 detí. Ďalších takmer 7 700 ľudí utrpelo zranenia, napísal server denníka The Times of Israel.

Detí podľa palestínskych úradov v oblasti, kde žije 2,3 milióna ľudí, zomrelo 614. O život prišlo tiež 370 žien. Izrael náletmi na pásmo Gazy reaguje na týždeň starý prekvapivý útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktorý si vyžiadal okolo 1 300 obetí, z veľkej časti civilistov.

Jeruzalem Gazu, z ktorej útok smeroval, kompletne uzavrel a do oblasti nepúšťa ani dodávky vody alebo potravín. Navyše pred očakávanou pozemnou ofenzívou vyzval vyše milióna obyvateľov pásma, aby počas 24 hodín odišli zo svojich domovov na juh tohto úzkeho pobrežného pásu. Tento termín už vypršal.

Zo severu pásma Gazy po izraelskej výzve odišli odhadom desaťtisíce ľudí, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA). Už predtým v Gaze svoje domovy opustilo vyše 400-tisíc Palestínčanov.

Počas terajšej evakuácie podľa Palestínčanov pri izraelských útokoch zomrelo 70 ľudí a ďalších 200 utrpelo zranenia.

Zo strany mnohých humanitárnych organizácií, ale aj vrcholných činiteľov OSN, Izrael čelí tlaku, aby niektoré opatrenia uvoľnil. Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok (13. 10.) napríklad vyhlásil, že v pásme Gazy treba okamžite umožniť prístup pre humanitárnu pomoc a predísť tak hroziacej katastrofe.

„Slučka okolo civilného obyvateľstva v Gaze sa uťahuje. Ako sa má 1,1 milióna ľudí presunúť cez husto obývanú vojnovú zónu za menej ako 24 hodín?“ pýtal sa zase zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne otázky Martin Griffiths.

Hamas odrádzal od evakuácie

Naopak, predstavitelia Hamasu a rady mešít v Gaze v piatok obyvateľov vyzývali, aby zostali vo svojich domovoch. U časti Palestínčanov panujú obavy, či sa ešte niekedy budú môcť vrátiť späť.

Izraelská armáda ráno postup Hamasu kritizovala. Zdôraznila, že výzvu na evakuáciu dala, pretože nechce, aby civilistov zasiahla vojna. Snahy Hamasu zastaviť presun obyvateľov označila za „extrémne smutné a znepokojujúce“.

Napätá je situácia aj na Izraelom okupovanom Západnom brehu, kde od útoku Hamasu zo 7. októbra pri stretoch s izraelskými silami zomrelo už 51 Palestínčanov.

V noci na sobotu (14. 10.) Izrael podľa svojho vyhlásenia tiež zasiahol „teroristický cieľ“ Hizballáhu v južnom Libanone. Reagoval tak na neidentifikovaný dron, ktorý sa cez hranicu oboch krajín dostal do severného Izraela. V oblasti pri hraniciach s Libanonom sa okrem toho objavili tiež dva „neidentifikované ciele“, ktoré zničili.

Obeťami sú aj cudzinci

Medzi obeťami konfliktu je aj viac ako sto cudzincov. Množstvo ďalších utrpelo zranenia alebo ich Hamas zajal ako rukojemníkov. Informovala agentúra AFP.

Úrady USA oznámili, že o život prišlo 27 ich občanov a ďalší sú obeťami únosov. „Vieme, že medzi osobami zadržiavanými hnutím Hamas sú aj americkí občania,“ uviedol vo štvrtok (14. 10.) americký prezident Joe Biden.

Thajský premiér Séttchá Tchavísin vo štvrtok oznámil, že o život prišlo 21 Thajčanov. Ďalších 13 je zranených a 16 údajne uniesli.

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v piatok informovala o 15 francúzskych obetiach. Paríž predtým hlásil 17 nezvestných vrátane štyroch detí.

Nepál hlási desať mŕtvych, Argentína sedem obetí a 15 nezvestných a Ukrajina tiež sedem mŕtvych a deväť nezvestných.

Ruské veľvyslanectvo v Tel Avive oznámilo, že o život prišli najmenej štyri osoby s dvojakým ruským a izraelským občianstvom. Dve obete spomedzi občanov Spojeného kráľovstva nahlásili ich rodiny a ďalšie dve potvrdilo v stredu (11. 10.) britské veľvyslanectvo v Izraeli.

Obete a nezvestných hlásia aj Španielsko a Rakúsko (3 obete, 2 nezvestní), Rumunsko (2 obete), Írsko (1 obeť), Portugalsko (1 obeť), Španielsko (1 obeť, 1 nezvestný), Nemecko (viacero nezvestných) a Taliansko (3 nezvestní).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet