Na hlavný obsah

V Poľsku vznikol za vlády strany Právo a spravodlivosť ekvivalent „Mečiarovho režimu“, myslí si expolitička Vášáryová

Hovorila o rodinkárstve aj ďalších prejavoch doterajšej vlády.

V Poľsku vznikol za vlády strany Právo a spravodlivosť ekvivalent „Mečiarovho režimu“, myslí si expolitička Vášáryová
Expolitička a bývalá diplomatka Magda Vášáryová. Foto: RTVS

Účasť voličov v parlamentných voľbách v Poľsku potvrdila, že išlo o jedny z najdôležitejších volieb v krajine od roku 1989. Skonštatovala to bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová. Priblížila, že súčasná vláda sa v krajine podpísala pod rozvrat systému spravodlivosti, čo by mohol napraviť nový kabinet.

„Poľsko sa úplne zmenilo z môjho pohľadu. Celý justičný systém, celá spravodlivosť je úplne rozvrátená. V tomto má Európska komisia pravdu, keď pozastavila niektoré platby pre Poľsko a vyžaduje, aby sa vrátil normálny právny štát,“ uviedla. Vášáryová doplnila, že sudcovia a prokurátori, ktorí dodržiavajú právnu literu, sú u našich susedov často prenasledovaní.

O voľbách v Poľsku hovorila expolitička a bývalá diplomatka Magda Vášáryová. V Ranných správach RTVS sa s ňou rozprávala moderátorka Veronika Iršová:

Vášáryová vníma nečinnosť ústavného a najvyššieho súdu v Poľsku. Verejnosť zároveň nemá informácie o tom, ako je na tom severný sused Slovenska z pohľadu verejných financií. Tamojší rezort financií totiž neinformuje médiá o ich stave. Za pozitívny indikátor považuje posilnenie poľskej meny po zverejnení posledných výsledkov predvolebných prieskumov.

I keď voľby vyhrala vládna strana Právo a spravodlivosť, väčšie šance na zloženie nového kabinetu má opozícia. Poľský prezident však najskôr poverí víťaza volieb so zostavovaním novej vlády. Podľa Vášáryovej sa preto v médiách otvára aj téma kupovania poslaneckých postov. Otázne je aj samotné odovzdanie vlády.

„Ešte stále existuje obava, či dôjde naozaj k demokratickému a mierovému odovzdaniu vlády zo strany Jaroslava Kačinského a jeho strany Právo a spravodlivosť,“ povedala bývalá politička.

„Mečiarov režim“

Podľa bývalej diplomatky vznikol v Poľsku za osem rokov vládnutia strany Právo a spravodlivosť ekvivalent „Mečiarovho režimu“. Vysvetlila, že na vládnych pozíciách sa objavovali aj rodinní príslušníci.

„Zrazu sa objavili noví oligarchovia, sesternice sedia v správnych radách veľkých štátnych podnikov, staré mamy a tetky,“ priblížila.

Zásadné zmeny, ak ide o poskytovanie pomoci Ukrajine, sa podľa Vášáryovej neočakávajú. Bývalá diplomatka sa nazdáva, že, aj keď bude medzi ľuďmi naďalej panovať historicky dokázateľný „antiukrajinizmus“, minimálne sa zlepší atmosféra v spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko