Na hlavný obsah

VIDEO: Robotický bojový robot ako nová zbraň, Kyjev oznámil jeho výrobu

Na podobnom zariadení pracujú aj Rusi.

Ukrajina vyvinula a začala sériovú výrobu bojového robota, ktorý vybuchne pri zásahu cieľa. Oznámil to podpredseda ukrajinskej vlády Mychajlo Fedorov podľa ruskojazyčného webu stanice BBC a serveru Ukrajinska pravda. Stroj nazvaný Ratel S sa pohybuje po zemi a podľa vicepremiéra môže byť vybavený okrem iného protitankovou mínou.

„Vojaci ho používajú ako mobilnú bojovú hlavicu,“ uviedol Fedorov, ktorý zároveň na platforme Telegram zverejnil snímky a video zbrane. „Vďaka tejto technológii môže operátor z bezpečného miesta vyhodiť do povetria nepriateľský tank alebo poľné opevnenie,“ dodal.

Robot sa podľa ukrajinského vicepremiéra môže pohybovať maximálnou rýchlosťou 24 kilometrov za hodinu s dojazdom šesť kilometrov. Bez dobíjania vydrží pracovať dve hodiny. Bojového robota podľa Ukrajinskej pravdy vyvinula organizácia Brave 1, ktorú založilo okrem iného niekoľko ukrajinských ministerstiev, a jej úlohou je rozvoj vojenských technológií.

Informácie o začatí testov pozemného dronu schopného dopraviť mínu pod tank sa podľa BBC objavili už v máji.

Medzi výhody robota podľa odborníkov patrí jeho jednoduchosť a nízka cena, medzi nevýhody potom rázvor (parameter označujúci vzdialenosť predných a zadných kolies), ktorý môže sťažiť použitie zbrane v snehu alebo za „rasputice“, podotkla BBC s odvolaním sa na jav, keď sa v ukrajinských a ruských rovinách na jar a na jeseň mení pôda na zablatenú a barinatú.

Podobné pozemné bojové roboty vyvíjajú aj Rusi, ale zatiaľ sa podľa BBC neobjavili správy o ich uvedení do sériovej výroby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet