Na hlavný obsah

Volebné bilbordy z Poľska zachraňujú životy na Ukrajine. Slúžia na opravu domov a na fronte

Kampaň vyzýva volebné štáby na pomoc.

Volebné bilbordy z Poľska zachraňujú životy na Ukrajine. Slúžia na opravu domov a na fronte
Stúpenci poľskej konzervatívnej vládnucej strany Právo a spravodlivosť a jej lídra Jaroslawa Kaczynského sa zišli na poslednom predvolebnom mítingu pred parlamentnými voľbami. Foto: TASR/AP

Predvolebné bilbordy z kampane pred nedávnymi parlamentnými voľbami v Poľsku zachraňujú na Ukrajine životy: Ukrajinci poľskými bilbordami opravujú poškodené strechy, okná aj vylepšujú zákopy na fronte, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

Upozornil tak na kampaň, ktorá presviedča volebné štáby na odovzdanie bilbordov napadnutej krajine. Namiesto vyhodenia na smetisko môžu nosiče politickej reklamy ešte reálne pomôcť.

Volebné bilbordy podľa denníka doslova zasypali poľské mestá i dediny. Volebné výbory teraz majú na ich odstránenie 30 dní od volieb, teda od 15. októbra. Ale organizátori kampane zo združenia Hope ponúkajú nezvyčajnú recykláciu týchto veľkých reklamných plachiet.

„Povzbudzujeme, aby sa použili na ušľachtilý účel, teda aby ich odovzdali Ukrajine, kde sa určite budú hodiť,“ povedal denníku jeden z organizátorov Andrzej Wilk. „Využívajú ich najmä civilisti trpiaci v dôsledku vojny. Môžu ochrániť ľudí, ktorým bombardovanie zničilo strechy. Využívajú ich tiež na utesnenie dverí či rozbitých okien,“ dodal.

Ďalší z aktivistov, Krzysztof Adamski, vysvetlil, že bilbordy bývajú zhotovené z odolného materiálu. Vďaka okom ich možno ľahko upevniť ku krovu, aby ochránili ľudí s poškodenou strechou pred dažďom a snehom.

Stáva sa, že Ukrajinci nimi zaclonia rozbité okná aj pri autách, a vojaci ich pri hĺbení zákopov a poľných krytov používajú na izoláciu provizórne podlahy či stropu.

Reklamné bilbordy sa osvedčili

Ešte pred voľbami aktivisti posielali reklamné bilbordy na Ukrajinu, kde sa podľa nich skvele osvedčili. Voľby sa tak javia skvelou príležitosťou, ako získať naozaj veľké množstvo bilbordov, ktoré volebné výbory musia odstrániť.

Podujatie získalo podľa denníka na rozmachu a organizátori majú odozvu z celej krajiny. Ubezpečujú, že je jedno, aký má billboard rozmery, hodia sa ako tie najmenšie, tak aj tie najväčšie. Tiež je jedno, pre ktorú stranu reklamný nosič agituje; hlavné je, aby bol vcelku a čistý.

Bilbordy možno dopraviť organizátorom, napríklad poslať kuriérskou službou. V prípade veľkého množstva si pre bilbordy môžu prísť, prosí však o úhradu nákladov na pohonné hmoty.

„Pretože keby sme si mohli vybrať, či pôjdeme pre bilbordy, alebo za tie peniaze kúpime konzervy, vybrali by sme si to druhé,“ objasnil Adamski. Aktivisti totiž na Ukrajinu posielajú tiež potraviny, lieky či sviečky a ďalšie veci, ktoré sa vždy hodia.

„Politici nám navrhujú, aby sme bilbordy odstraňovali sami. Môžeme to urobiť, ale bolo by fajn, keby z ušetrených peňazí prispeli na pohonné hmoty či kúpili lieky a jedlo pre tých, ktorí to potrebujú,“ vybil Adamski.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet