Na hlavný obsah

Vlhová si podmienky v Argentíne pochvaľuje, pred novou sezónou si chce oddýchnuť a doladiť posledné detaily

Svetový pohár štartuje prvými pretekmi 28. októbra.

Vlhová si podmienky v Argentíne pochvaľuje, pred novou sezónou si chce oddýchnuť a doladiť posledné detaily
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová má za sebou intenzívne tréningové kempy v Argentíne, ktoré hodnotí veľmi pozitívne. Úradujúca olympijská šampiónka v slalome si pochvaľuje podmienky v Južnej Amerike. Verí, že o necelý mesiac, keď nová sezóna Svetového pohára odštartuje úvodným obrovským slalomom v Söldene, bude pripravená na sto percent.


Vlhová si do najjužnejšieho cípu Argentíny najskôr „odskočila“ v auguste, po krátkom pobyte doma sa potom do Južnej Ameriky vrátila na tri septembrové týždne.

„Prípravu hodnotím veľmi pozitívne. Podmienky boli naozaj skvelé. Áno, boli aj dni, keď počasie nebolo úplne stopercentné, ale aj to sa stáva. V súhrne bola príprava výborná. Stihli sme všetko, čo sme chceli a odišli sme nanajvýš spokojní,“ uviedla v rozhovore pre Sport Management Company.

„Priznávam, mala som aj mierne obavy, keďže cesta do Argentíny trvá takmer celý deň, takže dvojtýždňový pobyt bol po zrušení pôvodného čilského plánu ´na hrane´. Nakoniec to vypálilo parádne. Následne som odletela domov, oddýchla som si, popracovala zasa na iných veciach a po návrate som sa opäť ´oprela do oblúkov´. Naozaj to vnímam tak, že sme do toho všetci v tíme dali maximum.“

Nízka nadmorská výška výhodou

Tréner Mauro Pini si veľmi pochvaľoval polohu strediska nachádzajúceho sa v bezprostrednej blízkosti mesta Ushuaia, ležiaceho na pobreží mora. Vďaka nízkej nadmorskej výške mohla Vlhová absolvovať intenzívnejšie tréningové dávky, nakoľko jej telo bolo schopné rýchlejšie regenerovať.

„Cítim, že keď som nižšie, viac zvládnem. Predsa len, keď trénujem vo vysokých nadmorských výškach, regenerácia je pomalšia. Musíme vtedy prispôsobiť počet jázd, aby ma ´neodpálilo´ po troch dňoch, ale aby som vydržala aspoň šesť. Keď však spíme v podstate ´na nule´ a trénujeme v sto-dvesto metroch, je to akoby nič. A vieme ísť na kvantitu aj kvalitu zároveň. Sú to spojené nádoby, ktoré dokopy dávajú fungujúci celok,“ vysvetľovala celková víťazka alpského Svetového pohára zo sezóny 2020/2021.

„Jednou vetou by som to zhrnula asi takto: Presne vieme, čo si môžeme dovoliť, rovnako ako to, kde ubrať, keď trénujeme vyššie. Vďaka skúsenostiam presne vieme, čo máme robiť.“

S tým súvisí aj vnútorné nastavenie, keďže intenzívne tréningové plány si vyžadujú nielen maximálnu koncentráciu na každý detail, ale aj správne nastavenie mysle. „Každý pretekár vie, že na sústredenie ide trénovať a makať. Na nič iné nie je čas ani priestor. Možno ak by bolo v tíme viac dievčat, bolo by to trochu iné. Ja som tu v zásade sama s piatimi chlapmi, čo sa samozrejme nesťažujem, len konštatujem,“ povedala štvornásobná a zároveň úradujúca víťazka ankety Športovec roka na Slovensku.

V Argentíne sa stretol celý lyžiarsky svet

V Ushuaii sa zišlo veľmi veľa lyžiarskych tímov z celého sveta. „Vždy je super, keď sa v tréningoch porovnávam s lepšími pretekármi, za ktorými sa môžem ťahať. Asi najviac sme trénovali so špecialistami na ´obrák´ z francúzskeho tímu.

S chlapmi je to akoby iná príprava a ja osobne to vnímam ako najlepší tréning. Predsa len jazdia inak, majú iné fyzické dispozície. Preto sa veľmi teším, že sme mohli spoju jazdiť. Rovnako si však vážim aj všetky sparingpartnerky. Keďže v Argentíne sa zišiel takmer celý lyžiarsky svet, mohli sme si to vždy napasovať podľa potrieb,“ uviedla Vlhová v tlačovej správe Niké Ski Teamu.

Chýbala jej slovenská kuchyňa

Slovenská reprezentantka priznala, že jej už trochu chýbala domáca strava: „Argentínska kuchyňa sú stejky a víno, to sme si vyskúšali. Počas troch týždňov sme ochutnali rôzne špeciality, ale to sa, pochopiteľne, nedá stále. Jasné, domáca kuchyňa mi chýbala. Rovnako ako kondičnému trénerovi Marcovi Portovi, ktorý, keďže je Talian, v posledných dňoch neustále skloňoval dve slová: pizza a pasta…“

Po náročnej príprave sa už veľmi tešila späť na svoj liptovský domov: „Oddych už naozaj potrebujem. Je veľmi náročné byť tri týždne stopercentne koncertovaná na každú jednu činnosť a zložku prípravy. Čiže cieľ je byť doma, relaxovať. Mám na to týždeň, posledný oddychový. Potom sa zastavím asi až v marci. Budem sa preto snažiť si to čo najviac užiť a vypnúť.“

Prípravu načasovali ideálne

Nová lyžiarska sezóna sa začne onedlho, úvodný obrovský slalom na ľadovci v rakúskom Söldene pôjdu ženy 28. októbra. Necelý mesiac je presne čas, ktorý Vlhová potrebuje, aby bola na prvé preteky pripravená na sto percent.

„Ten mesiac je presne akurát. Keby boli teraz preteky, to nie… Všetko je o nastavení. Keby som v marci vedela, že Svetový pohár sa začne prvého októbra, tak sa podľa toho zariadime. Preto je súčasné načasovanie ideálne.

Vieme, že úvodné preteky sú počas posledného októbrového týždňa a máme to presne vypočítané. Samozrejme, to neznamená, že sa neteším na súťaženie. Len má všetko svoj čas. Oddýchnem si, doladíme posledné detaily a týždeň pred pretekmi to bude presne ten pocit, že sa už chcem postaviť na štart.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport