Na hlavný obsah

Výročie vzniku Československa bolo v SR donedávna len pamätným dňom. Podľa odborníkov na udalosť zabúdame

V Česku je sviatok oveľa výraznejší.

Výročie vzniku Československa bolo v SR donedávna len pamätným dňom. Podľa odborníkov na udalosť zabúdame
Archívna snímka. Foto: RTVS

Prvá spoločná republika Čechov a Slovákov dala v roku 1918 definitívnu bodku za rakúsko-uhorskou monarchiou. Slovákov emancipovala, stali sa štátotvorným národom.

Česi o nej s nostalgiou hovoria ako o zlatom veku spoločnej štátnosti. Dátum jej vzniku je pre nich najvýznamnejším štátnym sviatkom. U nás bol 28. október roky len pamätným dňom. Podľa odborníkov zabúdame na dôležitú udalosť našich dejín.

Štátnemu sviatku Dňu vzniku samostatného česko-slovenského štátu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

Odpútanie sa od Rakúsko-Uhorska z nás podľa historikov utvorilo suverénny národ. Vznikali tu politické strany, brány otvorila Univerzita Komenského, obnovila sa Matica slovenská.

„Ja by som povedal, že vznik Československej republiky je absolútne číslo jedna v našich dejinách, a proste od tohto sa odvíjajú celé naše moderné dejiny,“ skonštatoval historik Juraj Babják.

V Česku je nepomerne výraznejší

Kým v Českej republike si tento deň pripomínajú najvyšší štátni predstavitelia, u nás pripravujú spomienkové akcie neziskové organizácie, nadácie či združenia.

„Pri pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave robíme takú menšiu spomienku, nadácia a spriaznených pár ľudí. Takže ja si myslím, že český národ má viac národnej hrdosti,“ uviedol správca Nadácie Milana Rastislava Štefánika Pavel Šesták.

„Podľa môjho názoru mnohí majú pocit, že to bol primárne štát Čechov a Slováci boli len akýmsi príveskom, hoci to z objektívneho hľadiska vôbec nie je pravda,“ myslí si politológ Tomáš Jahelka.

„Pre nás ako Slovákov je podľa môjho názoru dôležitejší 30. október – deň Martinskej deklarácie,“ uviedol Jahelka „Svedčí to o tom, že nielen historická, ale aj individuálna pamäť je krátka. Zrejme sa nie dostatočne vzdelávame o dôležitosti československej Slovenskej republiky. Ale myslím si, že stále je čas to napraviť,“ podotkol Babják.

Politológ nepredpokladá, že sa niečo zmení – politici dlho bojkotovali schválenie tohto dňa ako štátneho sviatku. Podarilo sa to až v roku 2020, nikdy sa však nestal aj dňom pracovného pokoja.

„Vzhľadom na zloženie novej vlády je veľmi ťažké predpokladať, že by takéto niečo bolo na stole. A myslím si, že vláda bude riešiť úplne iné veci,“ dodal Jahelka. V súčasnosti máme šesť štátnych sviatkov a desať dní pracovného pokoja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko