Na hlavný obsah

Z obdobia prvej ČSR si môžeme aj v súčasnosti brať poučenie, zhodli sa prezidentka a predseda parlamentu

Pripomenuli si 105. výročie vzniku prvej ČSR.

Z obdobia prvej ČSR si môžeme aj v súčasnosti brať poučenie, zhodli sa prezidentka a predseda parlamentu
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza položiť veniec k Pamätníku československej štátnosti. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Československá republika bola podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej predpokladom našej samostatnej štátnosti. Povedala to pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky (ČSR), ktoré pripadá na sobotu (28. 10.). V súvislosti s týmto štátnym útvarom jej napadajú viaceré superlatívy.

„Na tú dobu to bola veľmi moderná a demokratická republika s ústavou. Položila základy ústavného súdnictva, rovné volebné právo, takisto volebné právo žien na Slovensku,“ priblížila po položení venca pri pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

V Československu podľa jej slov aj vďaka tomu vzniklo množstvo vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií. „Bola to rešpektovaná republika aj v zahraničí s veľmi dobrým kreditom,“ dodala. Rovnako rešpektovaní boli aj kľúčoví aktéri vtedajšieho politického diania. Okrem Milana Rastislava Štefánika spomenula aj prvého československého prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka.

Deň vzniku samostatnej ČSR podľa prezidentky navždy spája Čechov a Slovákov, a to aj napriek tomu, že „sme sa pred 30 rokmi každý vybrali svojou vlastnou cestou“. „Pre mňa je dôležité to, že je stále viac toho, čo nás spája, ako toho, čo nás rozdeľuje,“ skonštatovala.

Pozrite si záznam slávnostného aktu kladenia vencov k pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave a vyjadrenie prezidentky k 105. výročiu vzniku ČSR:

Pellegrini: Výročie nám môže priniesť poučenie aj v súčasnosti

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) si želá, aby sa aj súčasní politici vedeli pri zásadných otázkach spojiť a prekonať osobné či politické egá tak, ako to urobili zakladatelia prvej Československej republiky (ČSR). Pellegrini si v piatok (27. 10.) spolu s veľvyslancom Česka na Slovensku Rudolfom Jindrákom pripomenul 105. výročie vzniku ČSR.

Pellegrini pri pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave zdôraznil, že vznik prvej ČSR dal základ aj na vznik dvoch samostatných republík, Českej a Slovenskej. To sa udialo o niekoľko desiatok rokov neskôr. Toto výročie sa podľa neho dá vnímať nielen ako historický moment, ale môže nám priniesť poučenie aj pre súčasnú situáciu.

„Treba možno aj pre dnešnú situáciu vyzdvihnúť to, že tri osobnosti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik napriek tomu, že pochádzali z úplne iného politického spektra a mali možno na mnohé veci iný názor, dokázali prekonať svoje politické či osobné egá. Dokázali sa zjednotiť pre silnú myšlienku vzniku ČSR,“ pripomenul.

Šéf NR SR si želá, aby sa takýto prístup dal nájsť aj v dnešnej svetovej, európskej a hlavne domácej politike. „Aby sme pri zásadných udalostiach našich dejín alebo pri diskusiách o budúcnosti ČR, ale aj SR, dokázali preklenovať osobné egá, rozpory. A tiež sa dokázali spájať pre veľké veci. Svet je dnes totiž veľmi rozbúrený,“ povedal Pellegrini. Dodal, že si želá jednotu a zhodu.

Veľvyslanec ČR na Slovensku ocenil, že aj Slováci sa hlásia k spoločnému odkazu z 28. októbra 1918. „Budem robiť všetko pre to, aby československé vzťahy aj po voľbách na Slovensku boli čo najlepšie, najintenzívnejšie v prospech občanov,“ doplnil Jindrák.

Pozrite si fotogalériu zo slávnostného aktu položenia vencov k pamätníkom pri príležitosti 105. výročia vzniku prvej Československej republiky:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko