Na hlavný obsah

Dušičky sa dajú osláviť vkusne a ohľaduplne k prírode: Prinášame praktické ekologické tipy

Ekologické organizácie odporúčajú použiť čerstvé kvety z lokálnych zdrojov.

Dušičky sa dajú osláviť vkusne a ohľaduplne k prírode: Prinášame praktické ekologické tipy
Na snímke horiace sviečky. Foto: TASR

Sviatok všetkých svätých, ktorý sa oslavuje 1. novembra, má hlboký kultúrny a náboženský význam, nepopierateľný je aj jeho dopad na ekológiu. Umelé kvety, vence a sviečky, ktorými ľudia zdobia pietne miesta, sú záťažou pre životné prostredie.

Inštitút aplikovanej ekológie Daphne a nezisková organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace Slovensko upozorňujú, že pre ochranu životného prostredia je dôležité použitie biologicky rozložiteľných materiálov počas spomienky na zosnulých.

Čerstvé kvety z lokálnych zdrojov

Daphne aj Greenpeace Slovensko odporúčajú použiť čerstvé kvety. „Môžete využiť kvety, ktoré rastú vo vašej záhrade alebo okolí a vyhnúť sa kvetom dovážaným z ďalekých miest,“ uviedol inštitút.

Greenpeace Slovensko vyzval ľudí, aby nekupovali umelé kvety z nerecyklovateľných materiálov. Ako alternatívu by ľudia mohli použiť okrem živých kvetov z vlastnej záhrady, alebo od lokálneho predajcu, napríklad konáriky, mach či šišky, gaštany, makovice a čečinové vence.

„Po ich zvädnutí ich môžeme skompostovať. Ekologickou voľbou sú aj kvety v črepníkoch, ktoré vám vydržia oveľa dlhšie a po odkvitnutí ich môžete nechať prezimovať napríklad v pivnici a použiť opäť o rok,“ pripomína organizácia.

Pri dekoráciách platí podľa inštitútu Daphne to isté. „Využite dekorácie vyrobené z prírodných materiálov, ako napríklad slamené, sušené, drevené ozdoby alebo štýlové prírodné vence. Môžete si vyrobiť kahanec zo sklenenej nádoby z vašej domácnosti, ktorý použijete viackrát,“ odporučil.  

Ekologické sviečky

Na trhu existuje viacero alternatív ku klasickým voskovým sviečkam. „Napríklad sviečky z včelieho alebo kokosového vosku a sójové sviečky,“ vysvetlil inštitút aplikovanej ekológie. Takéto sviečky sú vyrobené z prírodných materiálov a sú biologicky odbúrateľné.

„Pri kupovaní kahancov radšej siahnite po tých zo skla, v ktorých môžete meniť náplne. Takto viete kahanec používať opakovane počas roka,“ doplnila organizácia Greenpeace Slovensko.

Upozornila však na to, aby ľudia nekupovali vázy, črepníky a ozdoby, ktoré sú vyrobené z keramiky či porcelánu. „Ak sa rozbijú, nedajú sa recyklovať,“ uviedla.

Minimalizácia odpadu 

Inštitút Daphne a aj Greenpeace Slovensko vyzvali ľudí, aby sa uistili, že nezanechávajú žiadny odpad z prinesených kvetov. „Vyvarujte sa baleniu kvetov do plastových obalov alebo iných neekologických materiálov. Snažte sa minimalizovať odpad z dekorácií,“ uviedol inštitút.

Ak však nejaký odpad vznikne, je dôležité ho manuálne vytriediť. „Ak na cintoríne chýbajú nádoby na triedenie odpadu, zoberte si odpad so sebou a zahoďte do koša, do ktorého patrí,“ uzavrela organizácia Greenpeace Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko