Na hlavný obsah

Vláda môže siahnuť na úspory v druhom dôchodkovom pilieri, upozorňujú analytici. Diskusie sa však ešte len začnú

Pre vysoké zadlženie bude musieť štát začať šetriť.

Vláda môže siahnuť na úspory v druhom dôchodkovom pilieri, upozorňujú analytici. Diskusie sa však ešte len začnú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odkiaľ zoberie štát peniaze na ozdravenie štátnej pokladnice a zároveň na
zaplatenie sociálnych opatrení nateraz nie je jasné. Analytici upozorňujú, že vláda môže siahnuť na úspory v II. dôchodkovom pilieri. Minister práce upokojuje, že diskusie o tom, ako ďalej s druhým pilierom, sa ešte len začnú.

Vlády Roberta Fica (Smer-SD) významne zasiahli do II. piliera už štyrikrát. V roku 2013 presunuli sporiteľov do garantovaných fondov. Vtedajší kabinet chcel takto ochrániť úspory ľudí pred finančnými stratami.

Druhému dôchodkovému pilieru redaktor RTVS Ivan Tománek:

Šéf Smeru sa dlhodobo netají tým, že sa mu sporenie v II. dôchodkovom pilieri nepozdáva. „Možno sme urobili chybu, keď sme druhý pilier nezrušili, keď ho aj v iných krajinách zrušili. Len naivný človek sa môže domnievať, že druhý pilier mu dá ten švajčiarsky dôchodok,“ spresnil.

Pre vysoké zadlženie bude musieť štát začať šetriť. Viacerí analytici, ale napríklad aj teraz už bývalý premiér Ľudovít Ódor upozorňujú, že nová vláda môže takto použiť peniaze z II. piliera.

„Stačí druhý pilier zrušiť a potrebných deväť miliárd je doma a ešte pár miliárd zostane na nové sociálne balíčky. Takto dramatické to snáď nebude,“ uviedol Jozef Mihál na Facebooku,

„Tie otázky pribúdajú. Ale ja vás poprosím som presne dva týždne vo funkcii, čiže diskusia o II. pilieri na ministerstve ešte nebola. Budeme, samozrejme, diskutovať o II. pilieri odborne,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Rok od novely II. piliera

Od veľkej novely II. piliera uplynul rok. Momentálne sa presúvajú sporitelia do rizikovejších fondov. Plátanie dier v rozpočte z dôchodkového sporenia je podľa odborníka len odďaľovanie problému.

„Akékoľvek rázne a neočakávané zmeny, ktoré by mali dopad na investičné stratégie, a to sme videli v minulosti niekoľkokrát, sú tie najhoršie možné zásahy,“ vysvetlil predseda Asociácie dôchodkových správcov. spoločností Miroslav Kotov.

„Kvôli nezmyselným rozhodnutiam ľudia v II. pilieri prišli o, ja neviem, päť, šesť, sedem miliárd eur. To bola presne Ficova vláda, ktorá toto spôsobila,“ uviedol Ódor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika