Na hlavný obsah

Benátky zavádzajú poplatok za vstup do historického centra. Za nezaplatenie hrozí pokuta

Ide o experimentálny režim s konkrétnymi termínmi.

Benátky zavádzajú poplatok za vstup do historického centra. Za nezaplatenie hrozí pokuta
Benátky. Foto: RTVS

Benátky v budúcom roku spúšťajú experiment s vyberaním poplatku za vstup do historického centra. Mesto vo štvrtok (23. 11.) zverejnilo detaily a aj dátumy, kedy bude poplatok povinný. Ide spolu o 29 dní. Viac podrobností priamo z benátskej radnice má naša spolupracovníčka v Taliansku Katarína Antenozio.

Starosta mesta predstavil experimentálny režim platby vstupného s konkrétnymi termínmi. Poplatok bude na začiatku vo výške päť eur a musia ho uhradiť všetci návštevníci od 14 rokov, ktorí do historického centra vstúpia medzi 9.00 hod a 16.00 hod, informovala Antenozio.

„Poplatok budú platiť len jednodňoví návštevníci, teda nie tí, čo v Benátkach prenocujú. Od poplatku budú oslobodení napríklad majitelia nehnuteľností, študenti a účastníci športových a kultúrnych podujatí,“ upresnila.

„Pokuta za porušenie nariadenia sa bude pohybovať od 50 do 310 eur. S vyberaním vstupného sa začne v termíne od 25. apríla do 5. mája. Poplatky na vstup neznamenajú limitovaný počet návštevníkov. Má ísť o motiváciu k zmene cestovateľských návykov. Viesť turistov k tomu, aby sa v Benátkach zdržali dlhšie a prispôsobili svoj čas rytmu mesta,“ vysvetlila spolupracovníčka.

Informácie o poplatkoch v Benátkach priniesla v relácii Aktuálne :24 spolupracovníčka RTVS Katarína Antenozio:

„Benátky aj takýmto spôsobom idú proti prúdu tendencií súčasného masového turizmu, ktorý sa sústredí skôr na kvantitu a nie na kvalitu zážitku. Reprezentujú ho práve návštevníci, ktorí za pár hodín prebehnú po centrálnych monumentoch a z mesta si odnesú maximálne jednu magnetku, no v skutočnosti nepoznajú nič z jeho histórie,“ uviedla.

„Zavedením poplatku, mesto demonštruje svoju ochotu riešiť problém s masovým turizmom, ktorý ho poškodzuje. Benátky sú prvým mestom na svete, ktoré pristúpilo k takému to kroku,“ uzavrela Antenozio.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet