Na hlavný obsah

Politici súostrovia Orkneje uvažujú o odluke od Spojeného kráľovstva. Nevylučujú pripojenie sa k Nórsku

Obyvatelia ostrovov sú v otázke opatrní.

Politici súostrovia Orkneje uvažujú o odluke od Spojeného kráľovstva. Nevylučujú pripojenie sa k Nórsku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Politici zo súostrovia Orkneje na severe Škótska skúmajú, aké majú možnosti odluky od Spojeného kráľovstva. Nevylučujú ani pripojenie k Nórsku. Tvrdia, že majú dlhodobé finančné problémy, ktoré Británia ignoruje. Ľudia na ostrovoch sú však v tejto otázke opatrní.

Orkneje potrebujú podľa tamojších poslancov najmenej pol miliardovú investíciu do zastaraného systému trajektovej dopravy, ktorá prepája vyše 200 ostrovov medzi sebou a so zvyškom Británie.

Možnej odluke Orknejí od Spojeného kráľovstva sa v reportáži venoval spravodajca RTVS vo Veľkej Británii Viliam Ovsepian:

„Aby sme mohli modernizovať ostrovy, budeme potrebovať okrem vládnych zdrojov aj podiel zo zisku z veterných fariem v Severnom mori. Okrem toho tu chceme mať aj vyslanca pre polárne oblasti, ktorý by mal presadzovať záujmy Británie v blízkom arktickom regióne,“ uviedol poslanec Orknejí.

Orkneje by sa mohli stať samosprávnym korunným územím Spojeného kráľovstva, prípadne vystúpiť z neho úplne – a pripojiť sa k Nórsku. „Orkneje patrili do konca 15. storočia nórskemu a dánskemu kráľovstvu. S nordickými krajinami ich spája vyše tisícročná história a mnohé tradície,“ priblížil expert na ústavu z Univerzity College London Robert Hazell.

Politológ ani Británia to nevidia reálne

Vystúpenie Orknejí z Británie podľa politológa nie je nemožné. „Je to otázka politickej vôle Londýna pustiť Orkneje, aby išli vlastnou cestou. Ak by tamojší politici získali podporu väčšiny obyvateľov Orknejí a poslancov britského parlamentu, súostrovie by sa mohlo osamostatniť. Nezakazuje to ani ústava, podľa ktorej sú štáty Spojeného kráľovstva v spoločnej únii z vlastnej vôle,“ vysvetlil Hazell.

Obyvatelia súostrovia k otázke samostatnosti pristupujú opatrne. „Myslím si, že odpojiť sa od Británie je drastickým riešením.“ „Chcel by som vidieť, aké reálne ekonomické výhody by sme mali ak by sme opustili Spojené kráľovstvo,“ zneli názory niektorých obyvateľov.

Britská vláda už naznačila, že osamostatnenie Orknejí neprichádza do úvahy. Jej hovorca dodal, že rezort financií vyčlenil na modernizáciu infraštruktúry škótskych ostrovov takmer 60 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet