Na hlavný obsah

Najmenej sedem ľudí zomrelo na západe Európy po údere búrky Ciarán

Od Británie cez Francúzsko po Nemecko vyvracala stromy a zaplavovala ulice miest.

Najmenej sedem ľudí zomrelo na západe Európy po údere búrky Ciarán
Na ilustračnej snímke vyvrátený strom. Foto: TASR/AP

Najmenej sedem ľudí zomrelo na západe Európy po údere búrky Ciarán. Tá vo štvrtok (2. 11.) od Británie cez Francúzsko po Nemecko vyvracala stromy a zaplavovala ulice miest. Na viacerých miestach bola prerušená cestná aj železničná doprava, aerolinky zrušili stovky letov. Viac ako milión domácností je bez prúdu a úrady varujú, že môžu prísť ďalšie záplavy. Veľmi silný vietor môže podľa meteorológov pôsobiť problémy až do piatkového rána.

Dvaja ľudia vrátane päťročného ukrajinského dieťaťa vo štvrtok podľa televízie RTBF zomreli v belgickom meste Gent, keď na nich na rôznych miestach spadli vetvy stromov. Druhou obeťou bola šesťdesiatštyriročná návštevníčka z Nemecka, ktorej dcéru pád vetvy ťažko zranil.

Ďalší človek utrpel vážne zranenie pri Antverpách, keď sa na neho zrútil oporný múrik. Francúzsko hlási dvoch mŕtvych a šestnásť zranených, často zasahujúcich hasičov. Jednou z obetí je vodič, na ktorého kamión spadol strom neďaleko mesta Remeš na severe krajiny. Ďalší je senior, ktorý zomrel pri meste Le Havre po páde z výšky, keď ho zasiahla okenica jeho domu vytrhnutá prudkým vetrom.

Padajúce stromy zabíjali podľa médií aj v obci Rammelsberg v severnej časti Nemecka, v meste Venray na juhovýchode Holandska a v španielskej metropole Madride, kde v jednom z parkov zomrela 23-ročná žena.

Tlakovú níž sprevádzal aj silný vietor

Na väčšine miest sprevádzal mohutnú tlakovú níž veľmi silný vietor. Jeho poryvy v Bretónsku na severozápade Francúzska miestami dosiahli rýchlosť až 207 kilometrov za hodinu, viac ako stokilometrovú rýchlosť hlási mnoho miest v ďalších krajinách.

Búrka výrazne zasiahla do dopravy. Len holandské letiská zrušili stovky letov. Obmedzená je aj letecká prevádzka v Belgicku. Británia prerušila letecké spojenie s ostrovmi Jersey a Guernsey, na ktorých sú podľa stanice BBC dopady búrky najhoršie za posledných 36 rokov.

Mnohé cesty vo väčšine spomínaných krajín sú neprejazdné kvôli popadaným stromom. Nejazdia aj niektoré vlakové spoje, prerušené bolo napríklad železničné spojenie medzi holandskými mestami a Parížom. Niektoré lety do Antverp a v opačnom smere boli odklonené na bruselské letisko. S tým sa počíta aj v piatok, ak vietor nepoľaví.

Kvôli očakávaným prudkým nárazom vetra bola zastavená lodná doprava medzi Severným morom a riekou Westerschelde na juhozápade Holandska. Nevyplávajú ani niektoré trajekty na ostrovy v pobrežnom Waddenskom mori. Od polnoci bola zastavená doprava v prístave mesta Gent. Naproti tomu prístav v anglickom Dovere po niekoľkých hodinách obnovil prevádzku trajektov, pri vjazde ale naďalej zostávajú dlhé rady a očakávajú sa meškania.

Vo Francúzsku bol kvôli búrke bez prúdu 1,2 milióna domácností, z toho 750-tisíc v Bretónsku. V Británii sa dočasne bez elektriny ocitli desiatky tisíc ľudí. V niektorých oblastiach južného Anglicka aj Škótska stále platí výstraha pred povodňami, ktoré môžu po prechode búrky nasledovať.

Meteorológovia v Belgicku a Holandsku večer varovali, že vietor s nárazmi až 90 kilometrov za hodinu bude niektoré regióny trápiť aj cez noc. Výstraha trvá do piatkového rána.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet