Na hlavný obsah

Vo Veľkej Británii vyčíňa smršť Ciarán. Úrady na niektorých miestach vyhlásili núdzový stav

Meteorologický úrad varoval pred vetrom 160 kilometrov za hodinu.

Vo Veľkej Británii vyčíňa smršť Ciarán. Úrady na niektorých miestach vyhlásili núdzový stav
Foto: RTVS

Spojené kráľovstvo v noci na štvrtok (2.11.) zasiahla smršť Ciarán. Úrady v niektorých oblastiach na južnom pobreží Anglicka vyhlásili núdzový stav a vydali výstrahy pred vetrom. Informovali o tom agentúra DPA a webová stránka stanice BBC.

Poryvy vetra v Británii a na severozápade Francúzska v noci na dnes (2.11.) miestami dosiahli rýchlosť až 207 kilometrov za hodinu, informujú meteorológovia.

Kvôli spadnutému stromu vo Francúzsku zomrel vodič kamióna, traja hasiči a jeden civilista sú zranení. Kvôli búrke utrpelo zranenia spolu 16 ľudí. Výrazne obmedzená je trajektová doprava cez Lamanšský prieliv. Prístav v anglickom Dovere zastavil všetku dopravu a tvoria sa tam dlhé kolóny predovšetkým nákladných áut, píše BBC News. Na juhu Anglicka platia povodňové výstrahy.

Výstraha pred vetrom druhého najvyššieho stupňa (jantárová) je v platnosti grófstvach Cornwall a Devon od 3.00 h miestneho času (4.00h SEČ) do 11.00 h a vo východnom a juhovýchodnom Anglicku od 6.00 h do 17.00 h. Meteorologický úrad varoval pred vetrom s rýchlosťou 112 až 129 kilometrov za hodinu.

Výstraha nižšieho žltého stupňa bola do stredy (1.11.) v platnosti v Severnom Írsku, kde Ciarán spôsobila záplavy. V južných častiach Anglicka a Walesu je žltý stupeň v platnosti do konca štvrtka a na severovýchode Anglicka a v Škótsku až do 6.00 h v piatok. Úrady ľudí vyzvali, aby sa pripravili na možné záplavy.

Najhoršia za posledných 36 rokov

Búrka na britských ostrovoch Guernsey a Jersey v Lamanšskom prielive blízko Francúzska bude podľa očakávania najhoršia za posledných 36 rokov, píše stanica BBC. Na ostrovy nelietajú lietadlá.

Na Jersey sú zatvorené prímorské cesty a neotvorili ani školy. Pozdĺž južného pobrežia ostrova je rozmiestnených na 200 tonových vriec s pieskom. Úrady na ostrove aj na susednom Guernsey žiadajú miestnych, aby nehromadili potraviny zo supermarketov.

Meteorológovia namerali na Jersey poryvy vetra s rýchlosťou až 148 kilometrov za hodinu a 124 kilometrov za hodinu na Guernesey. Podobne silný vietor fúka aj v okolí Doveru.

Smršť Ciarán v noci na štvrtok zasiahla západné pobrežie Francúzska s vetrom s rýchlosťou až do 178 kilometrov za hodinu, píše BBC.

Silný vietor hlavne na pobreží vane kvôli búrke tiež v španielskej Galicii. Sever Španielska sa potýka s výpadkami prúdu, popadané stromy narušili železničnú dopravu, píše AFP. V centre Madridu zomrela 23-ročná žena, keď na ňu pri prechode pre chodcov spadol strom, informuje list El País. Agentúra ANSA varuje, že večer by mohla búrka doraziť do severného Talianska.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Dávid Hrnko:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet