Na hlavný obsah

Ceny elektriny aj plynu opätovne klesli, ropa naopak zdražela

Cena elektriny na pražskej burze PXE klesla.

Ceny elektriny aj plynu opätovne klesli, ropa naopak zdražela
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Veľkoobchodná cena elektriny sa na pražskej burze PXE v piatok (17. 11.) znížila na úroveň 122,81 eura za megawatthodinu (MWh), a to zo 125,67 eura/MWh z predošlého piatka (10. 11).

Ceny ropy sa však posilnili v reakcii na očakávania, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom predĺžia dobrovoľné obmedzenia ťažby a exportu do roku 2024.

Cena zemného plynu pre európsky trh s dodávkou v nasledujúcom mesiaci tiež opätovne klesla, a to približne o 1,60 eura/MWh.

Koncom augusta minulého roka cena elektriny vyskočila na 1 000 eur za MWh, no odvtedy postupne klesala až na 126,2 eura/MWh začiatkom júna.

Po skokovom náraste na viac ako 150 eur/MWh v polovici júna nastal opätovný pokles až na súčasnú úroveň. V prvom októbrovom týždni sa jej cena dostala na 123,40 eura/MWh.

Cena zemného plynu s dodávkou v decembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku klesla. V piatok sa znížila na 45,06 eura/MWh, a to zo 46,63 eura/MWh z konca predošlého týždňa.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári dosiahla do 7.37 h SEČ 81,34 USD (74,82 eura) za barel.

Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená nárast o 70 centov (0,92 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom dosiahla 76,59 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje zvýšenie o 70 centov (0,92 %).

Minulý týždeň ceny zaznamenali stratu, už štvrtýkrát po sebe, ku ktorej prispel najmä prudký nárast zásob komodity a jej pretrvávajúco vysoká produkcia v Spojených štátoch. Od konca septembra ropa zlacnela o takmer 20 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika