Na hlavný obsah

Život v mestách a obciach sa predraží: Samosprávy ohlasujú nárast poplatkov aj daní, niekde už stúpli aj o sto percent

Zdražovanie netrápi iba Bratislavčanov.

Život v mestách a obciach sa predraží: Samosprávy ohlasujú nárast poplatkov aj daní, niekde už stúpli aj o sto percent
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Život v mestách a obciach sa predraží. Samosprávy naprieč krajinou ohlasujú nepopulárne dvíhanie cien, narastú rôzne poplatky a miestne dane. Nie je za tým iba zdražovanie po pandémii a energetická kríza, ale aj tzv. legislatívna smršť predchádzajúcej vlády. Obce sú už tretí rok v strate. Ale zvyšovať dane chce aj nový kabinet.

Hoci to pri pohľade na Primaciálny palác tak nevyzerá, Bratislavská radnica krváca. Finančné problémy má pritom nielen magistrát, ale aj prakticky všetky mestské časti. Primátor spolu so starostami tak predstúpili pred verejnosť s nepopulárnou správou.

„Pre žiadnu samosprávu nie je jednoduché ani príjemné zvyšovať poplatky,“ vyhlásil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Od budúceho roka tak chcú zvýšiť poplatky za odpad o 30 percent a hore by mali ísť aj dane za nehnuteľnosti.

Zvyšovanie poplatkov v reportáži spracoval redaktor RTVS Marek Udejak:

„V situácii, keď máte hypotéku, a vidíte, ako sa zvyšujú ceny v obchodoch, tak je to niekedy natesno,“ hovorí jeden z obyvateľov hlavného mesta.

Pán Adam býva s manželkou a dvoma deťmi v štvorizbovom byte v bratislavskej Dúbravke. Za 76 štvorcových metrov aktuálne platia mestu daň vyše 68 eur. Pri avizovanom 35-percentnom zvýšení im ročná sadzba stúpne na vyše 91 eur.

„Nie je to úplne jednoduchá situácia. Manželka je na materskej, takže je to niekedy napínavé. Keď sa to má ešte zvyšovať, čo nám ostáva. Budeme sa s tým musieť zmieriť,“ skonštatoval pán Adam.

Podobné zdražovanie pritom netrápi iba Bratislavčanov. Poplatky a dane dvíhajú mestá a obce naprieč Slovenskom. V Partizánskom a Banskej Bystrici už tento rok zvýšili dane o 100 percent. V Prešove, Spišskej Novej Vsi a Dolnom Kubíne o 50 percent. O vyššom zdanení nehnuteľností hovorí aj programové vyhlásenie vlády.

Vedeli, že to príde

„Celý čas sme upozorňovali, že toto, čo sa dnes deje, príde, pokiaľ budú prijímané balíčky a zvyšovanie miezd. Dnes sme v situácii, že, žiaľ, nemáme inú možnosť, než zvyšovať dane,“ vyjadril sa prezident Únie miest a obcí Richard Rybníček.

„Predpokladáme, že tie čísla sa budú hýbať niekde od tých 20, 30 percent až po 70, 80 percent,“ vyčíslil predseda Združenia miest a obcí Jozef Božík. Rybníček upozornil, že škrty si najviac odnesie kultúra a šport. Môžu podľa neho nastať aj problémy s údržbou komunikácií a s kosením.

Vláda ide ešte ďalej a hovorí o vyššom zdanení majiteľov investičných bytov a rentierov.

Koniec roka je pre samosprávy spojený s prípravou rozpočtu na ten budúci. Už teraz je jasné, že sa ponesie v duchu šetrenia. Opasky si však budú musieť utiahnuť nielen mestá a obce, ale aj ich obyvatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika