Na hlavný obsah

Cez znovuotvorený hraničný priechod v Gaze sa zranení Palestínčania a cudzinci evakuovali do Egypta

Na humanitárnu pomoc vyzýva aj pápež František.

Cez znovuotvorený hraničný priechod v Gaze sa zranení Palestínčania a cudzinci evakuovali do Egypta
Ľudia sa evakuujú z Gazy do Egypta. Foto: X/Aviva Klompas

Cez hraničný priechod Rafáh sa v nedeľu (12. 11.) po jeho znovuotvorení evakuovala z pásma Gazy do Egypta ďalšia skupina cudzincov a zranených Palestínčanov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské bezpečnostné zdroje.

Medzi evakuovanými sú poľskí a ruskí občania. Na egyptské územie zároveň dorazilo niekoľko zranených Palestínčanov, aby sa podrobili lekárskemu ošetreniu, a tiež 80 cudzincov a nezaopatrených osôb, pričom ďalšie sa podrobujú hraničnej kontrole, uviedli zdroje Reuters.

Agentúra PAP s odvolaním sa na poľských činiteľov uviedla, že medzi evakuovanými do Egypta sú tiež Poliaci. Cez Rafáh opustilo pásmo Gazy aj 60 ruských občanov, informovala agentúra TASS.

Evakuácie cez Rafáh boli v piatok (10. 11.) pozastavené pre problémy s prevozom zranených Palestínčanov zo severnej časti pásma Gazy, kde izraelská armáda vykonáva pozemnú operáciu. Tú začala v reakcii na útok zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci palestínskeho radikálneho Hamasu zaútočili na južný Izrael a zabili 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Úrady v Gaze uvádzajú, že pri odvetných izraelských útokoch odvtedy zahynulo vyše 11 000 Palestínčanov, vrátane radu civilistov.

Vojna prinútila opustiť domovy viac ako dve tretiny z celkových 2,3 milióna obyvateľov pásma Gazy. Väčšina utečencov sa v súlade s izraelskou výzvou presunula od severného epicentra bojov na juh Pásma. Egypt povolil stovkám držiteľov zahraničných pasov a lekárov vycestovať cez Rafáh, opačným smerom umožňuje vstup niektorým humanitárnym organizáciám.

Pápež František pri dnešnej bohoslužbe vyzval, aby sa všetkým zraneným v pásme Gazy dostalo okamžitej zdravotnej starostlivosti. Žiada tiež vpustenie ďalšej humanitárnej pomoci do oblasti a prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých ozbrojenci Hamasu zajali pri útoku 7. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet