Na hlavný obsah

Desiatkam detí v nemocnici v Gaze hrozí smrť. Pre výpadky elektriny a neutíchajúce boje musela prerušiť činnosť

Jeden novorodenec už údajne zomrel.

Desiatkam detí v nemocnici v Gaze hrozí smrť. Pre výpadky elektriny a neutíchajúce boje musela prerušiť činnosť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dôsledku výpadku dodávok elektrickej energie hrozí smrť 39 deťom v nemocnici Šífa, najväčšom lekárskom zariadení v pásme Gazy.

S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze, kde vládne palestínske hnutie Hamas, o tom v sobotu (11. 11.) informovala agentúra Reuters. V súvislosti s prudkými bojmi vo svojom okolí musela nemocnica prerušiť činnosť.

Izrael vykonáva v Gaze vojenské operácie v reakcii na útok zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci Hamasu zaútočili na Izrael a zabili okolo 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Úrady v Gaze uvádzajú, že pri odvetných izraelských útokoch odvtedy zahynulo vyše 11-tisíc Palestínčanov, vrátane radu civilistov.

Podľa Reuters ministerstvo zdravotníctva v Gaze tiež oznámilo, že pre nedostatok paliva a tým aj elektrického prúdu musela nemocnica Šífa prerušiť činnosť.

„Situácia je horšia, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť. Sme obkľúčení vo vnútri zdravotníckeho komplexu Šífa a (izraelská) okupácia sa zamerala na väčšinu budov vo vnútri,“ povedal Reuters hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze Ašraf Kidra.

Jeden novorodenec podľa neho už v dôsledku prerušenia dodávok prúdu zomrel v inkubátore, kde je celkovo 45 detí. Tvrdenie z oblasti bojov nemožno bezprostredne overiť.

Pôvodnú informáciu opretú o oznámenie palestínskej ministerky zdravotníctva Maj Kajlovej, že 39 detí zomrelo v nemocnici v dôsledku prerušenia dodávok elektrickej energie a tiež nedostatku kyslíka a liekov, čoskoro podľa agentúry Reuters opravilo ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

V nemocnici sa má skrývať Hamas

Izraelská armáda podľa serveru stanice BBC uznala, že okolie nemocnice Šífa sa stalo dejiskom prudkých bojov s ozbrojencami Hamasu.

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) na sociálnej sieti X v sobotu v noci uviedla, že v posledných niekoľkých hodinách útoky na nemocnicu Šífa „dramaticky zosilneli“. Situáciu označila za katastrofálnu.

Izraelská armáda tvrdí, že Hamas používa civilistov ako živé štíty a ukrýva v budovách nemocníc v Gaze a pod nimi svoju infraštruktúru. Podľa nej je to aj prípad nemocnice Šífa, kde sa nachádza veliace stredisko. Hamas, ako aj personál nemocnice, tieto tvrdenia odmietajú.

V posledných týždňoch sa v areáli nemocnice ukrývali tisíce civilistov, no mnohí z nich v piatok (10. 11.) ušli po tom, čo pri ostreľovaní zomrel jeden človek a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva agentúra AP, stále v areáli nemocnice zostávajú tisíce ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet