Na hlavný obsah

Fínsko chce obmedziť počet imigrantov. Zatvára preto štyri hraničné priechody s Ruskom

Oznámil to fínsky premiér.

Fínsko chce obmedziť počet imigrantov. Zatvára preto štyri hraničné priechody s Ruskom
Pohľad na ruský hraničný priechod Svetogorsk z hraničného priechodu Pelkola v Imatre na juhovýchode Fínska. Foto: TASR/AP

Fínsko uzavrie štyri priechody na hraniciach s Ruskom, aby obmedzilo počty prichádzajúcich žiadateľov o azyl z tretích krajín. Opatrenie by malo začať platiť v noci na sobotu (18. 11.). Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil fínsky premiér Petteri Orpo.

Fínsko, ktoré sa nedávno stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, zdieľa s Ruskom 1 340 kilometrov dlhú hranicu, ktorá slúži tiež ako vonkajšia hranica Európskej únie.

Fínska ministerka vnútra Mari Rantanenová tento týždeň uviedla, že počet žiadateľov o azyl prichádzajúcich na hraničné priechody z Ruska výrazne narástol. Migranti podľa fínskeho serveru Yle pochádzajú okrem iného z Iraku, Sýrie, Jemenu a Turecka.

Fínsky premiér v utorok (14. 11.) povedal, že Rusko migrantom bez platných dokladov nebráni, aby prekročili hranicu s Fínskom, naopak im podľa neho s dopravou k hranici pomáha.

Prílev migrantov považujú za ruskú odplatu

V stredu (15. 11.) fínsky prezident Sauli Niinistö vyhlásil, že nárast počtu migrantov prichádzajúcich na východnú hranicu krajiny sa zdá byť ruskou odplatou za fínsku obrannú spoluprácu so Spojenými štátmi.

Podľa ministerky vnútra Rantanenovej sa uzávera bude týkať priechodov Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra a Niirala na juhovýchode krajiny. Naďalej zostanú otvorené severovýchodné hraničné priechody Vartius, Salla, Kuusamo a Raja-Jooseppi. Žiadosti o azyl budú vybavované na dvoch z týchto priechodov na severe krajiny.

Na fínsko-ruskej pozemnej hranici leží tiež hraničný priechod Vainikkala, ktorý slúži len pre vlakovú dopravu. Rantanenová uviedla, že opatrenie zrušia, keď prílev žiadateľov o azyl bez dokumentov zastavia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet