Na hlavný obsah

Hamas je ochotný predĺžiť prímerie s Izraelom. Netanjahu povedal, že by privítal dlhšiu prestávku v bojoch

Pokoj zbraní začal v piatok a mal by potrvať do pondelka, ak nedôjde k jeho predĺženiu.

Hamas je ochotný predĺžiť prímerie s Izraelom. Netanjahu povedal, že by privítal dlhšiu prestávku v bojoch
Militanti z Hamasu. Foto: TASR/AP

Palestínske radikálne hnutie Hamas vo vyhlásení uviedlo, že je ochotné predĺžiť existujúce štvordňové prímerie vo vojne s Izraelom, ak sa zvýši počet prepustených palestínskych väzňov.

Informovala o tom v nedeľu (26. 11.) agentúra Reuters. Predĺženie pokoja zbraní je s ohľadom na možné oslobodenie ďalších rukojemníkov naklonený aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý to v telefonáte povedal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Hamasu uviedla, že hnutie uvažuje o predĺžení prímeria o dva až štyri dni a že chce umožniť prepustenie ďalších 20 až 40 rukojemníkov zajatých pri útoku na Izrael.

Izraelský premiér podľa agentúry Reuters Bidenovi povedal, že Izrael okamžite obnoví bojové operácie v Pásme Gazy hneď, ako sa dočasné prímerie skončí.

Zároveň by vraj ale privítal dohodu o dlhšej prestávke v bojoch, ak by to znamenalo prepustenie ďalších rukojemníkov zajatých v Izraeli. Súčasná dohoda, ktorá začala platiť v piatok, má vypršať v pondelok večer, uviedla AFP.

O požiadavke na prepustenie všetkých rukojemníkov hovorila aj francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonnaová. „Bolo by dobré, užitočné a nevyhnutné, aby bolo prímerie z tohto dôvodu predĺžené,“ povedala stanici BFM TV.

Dohoda zatiaľ funguje

Dohoda o prerušení bojov medzi Izraelom a Hamasom, ktorej súčasťou je aj dohoda o doručení humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, prepustenie časti rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a 150 palestínskych väzňov z izraelských väzníc, zatiaľ funguje bez väčších problémov.

Len v sobotu Hamas odovzdanie rukojemníkov zdržal a sťažoval sa na údajné nedodržiavanie niektorých častí dohody zo strany Izraela. V nedeľu Hamas prepustil už tretiu skupinu rukojemníkov unesených z Izraela a Izrael tretí deň po sebe pustil na slobodu 39 palestínskych väzňov.

Hamas pri útoku na Izrael zo 7. októbra zajal celkovo asi 240 ľudí, okolo 1 200 ich zavraždil. Pri odvetnom údere izraelskej armády na palestínske Pásmo Gazy zahynulo okolo 15-tisíc ľudí, medzi ktorými je aj niekoľko tisíc detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet