Na hlavný obsah

I. Matovič sľúbil v kampani desiatkam ľudí Fiat 500. Nebude to zadarmo, upozornila daňová poradkyňa

Matovič hovorí o zbytočnom strašení.

I. Matovič sľúbil v kampani desiatkam ľudí Fiat 500. Nebude to zadarmo, upozornila daňová poradkyňa
Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič počas tlačovej konferencie v Bardejove 29. júla 2023. Foto: TASR/Maroš Černý

Súčasťou volebnej kampane Igora Matoviča (Slovensko) bolo rozdanie desiatok vozidiel Fiat 500. Hnutie vyžrebovalo 79 „výhercov“, ktorí budú môcť tieto vozidlá používať až do budúcich volieb. Benefit však nebude zadarmo, upozornila daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Desiatky ľudí, ktorí dostanú tieto autá k dispozícii, budú musieť štátu odviesť daň z príjmu. „Slovenská legislatíva upravuje, že v prípade uzavretia akejkoľvek zmluvy, sa musíme pozrieť na jej skutočný obsah, aby sme vedeli posúdiť, či z nej máme platiť daň, alebo nie,“ ozrejmila Oravcová.

Zmluvám o používaní áut Fiat 500 sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Vysvetlila, že používatelia vozidiel budú mať k dispozícii aj palivovú kartu. To znamená, že ich môžu používať na akékoľvek súkromné účely. Musia mať zároveň na vozidlách rôzne logá a nápisy, ktoré robia reklamu pre hnutie Slovensko. „Tento príjem by sa započítal na činnosť, ktorú budú poskytovať pre politickú stranu,“ dodala.

Oravcová vysvetlila, že zdaniť sa môže aj takýto nepeňažný príjem. Odporúča finančnej správe (FS) vydať písomné usmernenie, aby výhercovia vedeli, aké majú povinnosti, a v akej výške majú daň zaplatiť.

FS si môže od politickej strany vyžiadať menoslov výhercov, pomocou ktorého môže skontrolovať, či si plnia svoje daňové povinnosti súvisiace s výhrou.

Daňová poradkyňa upozornila aj na dôležitosť preštudovať si zmluvu s hnutím Slovensko. Výhercovia totiž zatiaľ nevedia, aké povinnosti im v súvislosti s používaním vozidiel pribudnú.

„Žiadny výherca ešte v súčasnosti nevie, koho povinnosťou bude udržiavať tieto motorové vozidlá, keď sa niečo pokazí, kto ich bude servisovať. Ja dostanem zadarmo historické motorové vozidlo tak, ako je to v tejto výzve nazývané, ale zároveň s ním budem mať aj určité povinnosti, napríklad diaľničnú známku, STK,“ povedala s tým, že by počkala na usmernenie FS a až potom uzatvorila zmluvu.

Matovič: Je to zbytočné strašenie

Matovič uviedol, že výzva poskytne dobrovoľníkom pracovný nástroj, a teda uzavrú s hnutím dohodu o dobrovoľníctve. Oravcová však upozornila, že FS sa nebude pozerať na názov zmluvy, ale na jej obsah.

„Na jednej strane užívateľ bude mať k dispozícii zadarmo natankované motorové vozidlo, na druhej strane bude mať povinnosť propagovať rôzne informácie pre politickú stranu Slovensko. Vidíme nepeňažný benefit, ktorý sa štandardne zdaňuje,“ uviedla.

Matovič však upokojuje, že obsah zmluvy konzultoval s právnikmi. „Takže máme to naozaj čisté. Ľudia nebudú musieť určite platiť nič. Takže je to zbytočné strašenie,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko