Na hlavný obsah

Izraelská armáda tvrdí, že zaútočila na ozbrojencov Hamasu v blízkosti sídla nemocnice v Gaze

Hamas plánoval útok z budovy vedľa nemocnice.

Izraelská armáda tvrdí, že zaútočila na ozbrojencov Hamasu v blízkosti sídla nemocnice v Gaze
Na nedatovanej snímke izraelskej armády, izraelskí vojaci počas pozemnej operácie v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v utorok (7. 11.) uviedla, že zaútočila na ozbrojencov palestínskeho militantného hnutia Hamas v blízkosti sídla nemocnice v meste Gaza, informovala agentúra DPA.

Hamas – podľa vyjadrení armády na platforme Telegram – plánoval útok na izraelské ozbrojené sily z budovy, ktorá sa na nachádza vedľa nemocnice.

Izraelské jednotky už v priebehu pondelka (6. 11.) prevzali kontrolu nad „vojenskou pevnosťou“ Hamasu v severnej časti pásma Gazy. V komplexe sa našli rakety i zariadenia na ich odpaľovanie.

Izraelská armáda zároveň uviedla, že jej zámerom je zvýšiť tlak na mesto Gaza, ktoré je v súčasnosti obkľúčené izraelskými jednotkami, pripomína DPA.

Pásmo Gazy je vystavené takmer totálnej izraelskej blokáde, odkedy islamisti z hnutia Hamas 7. októbra podnikli na územie židovského štátu bezprecedentný útok, ktorý stál život viac než 1 400 ľudí – väčšinou civilistov.

Počet palestínskych obetí už od začiatku vojny presiahol 10-tisíc a vyšplhal sa na minimálne 10 022. Oznámilo to palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Izraelská armáda v tejto súvislosti upozorňuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov. Palestínskych civilistov využíva ako ľudské štíty. Hamas to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet