Na hlavný obsah

Počet obetí konfliktu medzi Izraelom a Hamasom prekročil desaťtisíc, tvrdia palestínske úrady

Údaje o mŕtvych nie je možné nezávisle overiť.

Počet obetí konfliktu medzi Izraelom a Hamasom prekročil desaťtisíc, tvrdia palestínske úrady
Palestínčania kráčajú medzi ruinami po izraelských leteckých útokoch, ktoré zrovnali so zemou časť štvrte v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Najmenej 10 022 ľudí už zomrelo pri izraelských úderoch na pásmo Gazy od začiatku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Uviedli to palestínske zdravotnícke úrady, ktoré v pásme Gazy Hamas kontroluje. Konflikt vstúpil do 31. dňa svojho trvania, pripomína agentúra AFP. Údaje o mŕtvych nemožno počas konfliktu nezávisle overiť.

Palestínske úrady tiež tvrdia, že medzi mŕtvymi je 4 104 detí a 2 641 žien, informuje stanica Al-Džazíra. Podľa palestínskych úradov počas nedele (5. 11.) zomrelo 292 ľudí. Počet zranených od začiatku konfliktu sa zvýšil na zhruba 25-tisíc.

Počet zranených od začiatku konfliktu predstavuje podľa pondelkového (6. 11.) vyhlásenia 25 408. Minulý týždeň pritom palestínske úrady uvádzali, že zranených bolo vyše 32-tisíc ľudí.

Izrael začal rozsiahlu vojenskú operáciu proti Hamasu v pásme Gazy po tom, ako pri útoku v sobotu 7. októbra ozbrojenci hnutia na juhu Izraela pozabíjali vyše 1 400 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších zhruba 240 ľudí bolo do pásma Gazy odvlečených ako rukojemníkov. Niektorí z nich podľa Hamasu pri úderoch zomreli a niekoľko ďalších bolo prepustených.

Pri stretoch na Západnom brehu Jordánu potom zahynulo vyše 150 Palestínčanov, tvrdia tamojšie úrady.

Pre obete medzi civilistami čelí Izrael výzvam zo strany Spojených štátov, arabských aj niektorých európskych krajín, aby pri svojich vojenských zásahoch viac chránil ľudí, ktorí nebojujú.

Izrael však tvrdí, že sa snaží čo najviac obmedziť straty medzi civilistami, napríklad výzvami, aby ľudia odišli do južnej časti pásma Gazy. USA a ďalšie krajiny tiež Izrael vyzývajú na humanitárne prestávky v bojoch. Malo by to umožniť lepšiu ochranu civilistov a distribúciu väčšieho objemu humanitárnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet