Na hlavný obsah

Izraelské jednotky sa dostali ďalej ako na okraj mesta Gaza, vyhlásil Netanjahu

Experti OSN vyzvali na humanitárne prímerie v Gaze.

Izraelské jednotky sa dostali ďalej ako na okraj mesta Gaza, vyhlásil Netanjahu
Izraelské mobilné delostrelectvo a izraelskí vojaci počas pozemných operácií v pásme Gazy neďaleko hranice s Izraelom 2. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelské jednotky sa pri postupe proti bojovníkom z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v severnej časti pásma Gazy dostali ďalej ako na okraj mesta Gaza. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Sme na vrchole bitky. Dosiahli sme pôsobivé úspechy a prešli cez okraj mesta Gaza. Postupujeme vpred,“ uviedol bez ďalších podrobností Netanjahu vo vyhlásení zverejnenom jeho úradom.

Aj náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi vo štvrtok (2. 11.) uviedol, že izraelskí vojaci operujú vo vnútri mesta Gazy a obkľučujú ho podľa neho tiež z niekoľkých smerov.

„Pokročili sme v ďalšej významnej fáze vojny. Sily sú v srdci severnej Gazy, operujú v meste Gaza, obkľúčujú ho, prehlbujú (pozemnú ofenzívu) a dosahujú úspechy, „uviedol Halevi vo vyhlásení, ktoré zverejnil denník The Guardian.

Izraelské sily „bojujú v hustej a zložitej mestskej oblasti, čo si vyžaduje profesionálny boj a odvahu,“ povedal Halevi. Dodal, že jeho sily bojujú „v tesných priestoroch proti krutému nepriateľovi“.

Pozemné sily podľa neho sprevádzajú „presné spravodajské informácie, paľba zo vzduchu a mora“. „Toto partnerstvo robí boj oveľa efektívnejším,“ uviedol Halevi.

Vojna si vyžiadala „bolestivú a ťažkú cenu“, povedal generál, keďže pri pozemnej operácii v Gaze podľa neho bolo od piatku zabitých 18 izraelských vojakov.

Po prekvapivom útoku radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zavraždili vyše 1 400 ľudí, Izrael začal masívne bombardovanie pásma Gazy a v posledných dňoch sa k nemu pridali aj pozemné operácie na tomto palestínskom území.

Pri izraelských náletoch na pásmo Gazy, kde vládne hnutie Hamas, zahynulo podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva už najmenej 9 061 ľudí. Dodal, že zranených bolo ďalších 31-tisíc ľudí.

Výzva na humanitárne prímerie

Experti OSN vo štvrtok vyzvali na humanitárne prímerie v Gaze a uviedli, že palestínskemu ľudu hrozí „vážne riziko genocídy“.

„Sme aj naďalej presvedčení, že palestínskemu ľudu hrozí vážne nebezpečenstvo genocídy,“ uviedli vo vyhlásení experti, medzi ktorými je aj niekoľko osobitných spravodajcov OSN.

„Požadujeme humanitárne prímerie, aby sa pomoc dostala k tým, ktorí ju najviac potrebujú,“ dodali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet