Na hlavný obsah

Jordánske lietadlá zhodili nevyhnutnú lekársku pomoc pre nemocnicu v Gaze

Pomoc zhodili pomocou padákov.

Jordánske lietadlá zhodili nevyhnutnú lekársku pomoc pre nemocnicu v Gaze
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Jordánske vzdušné sily zhodili v noci na pondelok (6. 11.) na padákoch nevyhnutnú lekársku pomoc pre jordánsku poľnú nemocnicu v meste Gaza. Na svojom účte na sociálnej sieti X o tom informoval jordánsky kráľ Abdalláh II., uviedla agentúra Reuters.

„Je našou povinnosťou pomáhať našim bratom a sestrám, ktorí sa zranili vo vojne v Gaze. Vždy tu budeme pre našich palestínskych bratov a sestry,“ napísal Abdalláh II. Dodal, že k zhodeniu pomoci došlo o polnoci miestneho času.

Americký predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný, pre denník The Times of Israel uviedol, že tento krok Jordánska koordinovali s USA a Izraelom.

Jordánska oficiálna tlačová agentúra Petra napísala, že letecká preprava bola zvolená preto, že nemocnici sa v dôsledku meškajúcich dodávok čoskoro minú zásoby. Na svojej stránke zverejnila záber zachytávajúci vojakov nakladajúcich debnu s pomocou označenú jordánskou vlajkou do vojenského lietadla.

Židovský štát trvá na kontrole všetkej humanitárnej pomoci vstupujúcej do pásma Gazy cez priechod Rafah na hraniciach s Egyptom. Vedú ho k tomu obavy, že v zásielkach by sa mohli pašovať zbrane alebo ďalšie vybavenie pre palestínskych militantov z Hamasu, ktorí 7. októbra vpadli do Izraela a zabili tam vyše 1 400 ľudí.

Izrael na tento vpád reagoval rozsiahlou vojenskou operáciou, ktorú Abdalláh II. kritizoval a opakovane žiadal vyhlásenie prímeria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet