Na hlavný obsah

Regiónom Slovenska by mohol pomôcť pútnický turizmus. Samosprávy aj duchovní hovoria o prínosnom pláne

Poukazujú na skúsenosti zo sveta.

Regiónom Slovenska by mohol pomôcť pútnický turizmus. Samosprávy aj duchovní hovoria o prínosnom pláne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prilákať viac turistov do regiónov by mohli slovenské pútnické miesta. Inšpirovať by sa mohli príkladom Fatimy či Medžugoria. O podpore pútnického turizmu hovorili s poverenou ministerkou kultúry zástupcovia samospráv aj cirkvi.

Slovensko každý rok navštívia státisíce pútnikov. Potenciál týchto návštev je ale oveľa vyšší. Aj to bola jedna z tém rozhovorov s ministerkou kultúry v Spišskej Kapitule.

„Ľudia hľadajú a potrebujú niečo nové. A tým novým by mohol byť práve ten pútnický turizmus. Vieme tie svoje oči nasýtiť a potom vieme nasýtiť aj ducha,“ uviedol diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.

Pútnickému turizmu a možnostiam jeho rozmachu na Slovensku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

„Myslím si, že je to veľmi aktuálna téma a tento región skutočne má veľký potenciál, ako posilniť tento pútnický turizmus,“ povedala ministerka kultúry Silvia Hroncová. „My len vítame takúto iniciatívu, pokiaľ by to prišlo z ministerstva kultúry,“ skonštatoval primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

Zodpovední hovoria o potrebe sprístupnenia vzácnych sakrálnych aj ostatných pamiatok, počas celého roka. „Kostoly tu nie sú na to, aby sa pamiatkari vyžívali a chránili to tak, že tam nepustia pomaličky ani Pána Boha. Treba to otvoriť celý rok,” myslí si Vilček.

Pozitíva pre regióny

Príklady z celého sveta dokazujú, že pútnický turizmus priniesol rozvoj mnohých regiónov. A podľa zainteresovaných, Slovensko má tiež čo ponúknuť. Skúsenosti hovoria, že úspech prináša spolupráca štátu, samospráv, cirkevných organizácií i dobrovoľníkov. „Množstvo ľudí putuje a krajina z toho žije,“ povedal Vilček.

„Určite budeme hľadať aj finančné možnosti cez naše dotačné systémy,“ informovala ministerka Hroncová.

„My máme teraz 30 rokov zápisu do UNESCA v tomto roku. A my chceme žiť z turizmu, z cestovného ruchu. My tu priemyselné parky nebudeme mať,” uviedol primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta.

„Značka UNESCO je značkou Slovenskej republiky, nie je to len značka samotnej samosprávy. Takže toto si musí uvedomiť akákoľvek vláda, ktorá vzíde po týchto parlamentných voľbách,“ dodal Vilkovský.

Samosprávy nežiadajú iba o pomoc, ale podporujú pútnický turizmus aj samostatne. Spišské Podhradie opravilo viacero cirkevných pamiatok. Levočania realizujú partnerstvo s mestom Fatima a pripravujú revitalizáciu Mariánskej hory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko