Na hlavný obsah

Lyžiarske strediská sa pripravujú na novú sezónu. Prevádzkovatelia priblížili, koľko budú tento rok stáť lístky

V niektorých strediskách prírodný sneh čakajú.

Lyžiarske strediská sa pripravujú na novú sezónu. Prevádzkovatelia priblížili, koľko budú tento rok stáť lístky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lyžiarske strediská sa pripravujú na novú sezónu, ktorú plánujú otvárať v priebehu decembra. Vo väčšine stredísk však chýba prírodný sneh, preto zatiaľ využívajú najmä ten technický. Ceny lístkov by sa oproti vlaňajšku nemali výrazne meniť.

Mínusové teploty a prvé výraznejšie sneženie využili na prípravu lyžiarskeho svahu vo Vyšných Ružbachoch. „Teraz nám akurát zasnežilo nejakých desať centimetrov snehu prírodného snehu. Akurát dnes spúšťame zasnežovanie, lebo hlásia mrazy, tak chcem to čím skôr zasnežiť,“ povedal vedúci strediska Skipark vo Vyšných Ružbachoch Lukáš Hlinka.

Situáciu v lyžiarskych strediskách priblížili v relácii Správy RTVS redaktori Ivana Ratkovská, Katarína Zakuťanská a Peter Mútňan:

Vlani sa prví lyžiari dostali na svah až cez vianočné sviatky. Tentokrát plánujú otvoriť stredisko skôr. Záleží to však od počasia, prírodného snehu je stále menej. „Každý rok sa otepľuje, nie je prírodný sneh. Kedysi bol prírodný sneh a dosnežovacie zariadenia sa stavali len niekedy. Teraz je to iba o tom,“ dodal Lukáš Hlinka.

V lyžiarskom stredisku v Mýte pod Ďumbierom zatiaľ na prírodný sneh čakajú. Od minulého víkendu preto začali s umelým zasnežovaním. V nepretržitej prevádzke majú približne 30 snežných diel.

„Za hodinu sa vyprodukuje okolo 350 kubíkov snehu. Malo by nám to trvať okolo 100 hodín, kým to celé zasnežíme, to znamená hlavnú zjazdovku do pokrývky 35 – 40 centimetrov,“ priblížil riaditeľ strediska Ski Mýto pod Ďumbierom Michal Kič.

Lyžiarsku sezónu plánujú spustiť v polovici decembra. Ceny za energie im oproti minulému roku nestúpli, takže vedenie strediska nezvyšovalo ani ceny skipasov. „Tie faktúry sa trochu polepšili, tým pádom sme nezafixovali cenu, máme ju momentálne na spotovom trhu a tá je oveľa výhodnejšia ako fixná,“ ozrejmil Michal Kič.

Ceny lístkov neplánujú dvíhať ani v stredisku Jahodná v Košiciach. „So zasnežovaním sme začali minulý týždeň vo štvrtok a podmienky sú zatiaľ len také skromné, ale snažíme sa. My by sme chceli začať 6. decembra, všetko závisí od poveternostných podmienok,“ uviedol vedúci lyžiarskeho strediska Jahodná Rastislav Kohan. Pre nedostatok prírodného snehu však plánujú prioritne spustiť len detský svah.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny