Na hlavný obsah

Muž v Južnej Kórei zbil predavačku. Pre krátke vlasy ju považoval za feministku

Napadol aj zákazníka, ktorý sa pokúsil zasiahnuť do potýčky.

Muž v Južnej Kórei zbil predavačku. Pre krátke vlasy ju považoval za feministku
Na ilustračnej snímke obchod. Foto: Unsplash

Juhokórejská polícia zadržala muža, ktorý v meste Čindžu na juhovýchode krajiny päsťami a kopancami napadol zamestnankyňu obchodu, ktorú pre krátke vlasy považoval za feministku. Informoval o tom v pondelok (6. 11.) spravodajský server BBC News.

Nočný útok muža medzi 20 a 30 rokmi zachytila bezpečnostná kamera. „Máš krátke vlasy, takže si určite feministka. Myslím, že feministky si zaslúžia trest,“ povedal podľa polície svojej obeti útočník. Na mieste napadol aj zákazníka, ktorý sa pokúsil do potýčky zasiahnuť.

Muž v útoku pokračoval až do príchodu polície. Úrady uviedli, že bol opitý a v minulosti sa liečil pre schizofréniu. Napadnutá zamestnankyňa obchodu utrpela vážne zranenia. Nie ale také, ktoré by ohrozovali jej život. Zákazník, ktorý ju bránil, má po zásahu stoličkou zlomeniny tváre a ruky.

Nie je to prvý prípad

Ženy s krátkymi vlasmi boli podľa BBC v Južnej Kórei napadnuté už skôr. Podľa denníka Korea Times prechováva množstvo predovšetkým mladých mužov v Južnej Kórei k feministkám odpor. Považujú ich za ženy, ktoré nenávidia mužov. Odporcovia feminizmu v krajine tiež tvrdia, že s mužmi sa zaobchádza nespravodlivo a úspechy žien idú na ich úkor.

Poukazujú napríklad na fakt, že všetci zdraví muži v Južnej Kórei sú vo veku 19 rokov povinní nastúpiť vojenskú službu trvajúcu zhruba rok a pol. To ich v najdôležitejšom období života znevýhodňuje. Upozorňujú tiež na to, že v krajine existujú univerzity určené len pre ženy. Výlučne mužské univerzity ale nie sú.

Podľa štatistiky Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), citovanej denníkom Korea Times, však ženy v Južnej Kórei zarábajú v priemere o 31 percent menej ako muži.

V roku 2021 juhokórejské ženy v kampani na sociálnych sieťach zverejňovali fotografie, na ktorých majú krátky zostrih. Dialo sa tak na obranu krátkovlasej lukostrelkyne a niekoľkonásobnej olympijskej víťazky, ktorá sa kvôli svojmu účesu stala terčom početných nadávok, pripomenul server BBC News.

Server Korea Times uviedol, že po víkendovom útoku na Instagrame, sieti X a ďalších sociálnych sieťach začali ženy znovu zverejňovať svoje snímky s krátkymi vlasmi. „Krátky zostrih zo mňa ešte nerobí muža,“ napísala jedna z nich na sieti X.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet