Na hlavný obsah

Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo vzniknúť v januári, návrh schválila vláda

Zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o v skrátenom konaní.

Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo vzniknúť v januári, návrh schválila vláda
Rokovanie vlády. Foto: SITA/Jana Birošová

Od 1. januára 2024 by malo vzniknúť Ministerstvo cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. Návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v stredu schválila vláda. Zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

„Cieľom zriadenia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR je posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť na zahraničných trhoch priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva,“ načrtla vláda.

Ďalšou úlohou rezortu má byť podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky.

„Podpora cestovného ruchu je úzko previazaná s rozvojom regiónov Slovenskej republiky, čím dôjde k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov v rámci Slovenska udržaním existujúcich, ako aj tvorbou nových pracovných miest, čím sa zvýši konkurencieschopnosť Slovenska a jeho jednotlivých regiónov,“ argumentoval kabinet.

Nové ministerstvo má podporiť aj kongresovú turistiku ako ďalší významný zdroj príjmov pre štát a mestá.

Nové ministerstvo má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a kompetencie v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

V novele vláda tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo. Vydávanie Zbierky zákonov SR má prejsť z Úradu vlády SR späť do kompetencie ministerstva spravodlivosti.

Upraviť sa majú aj pôsobnosti kontrolných orgánov v nadväznosti na potrebu ochrany obranných záujmov SR v súvislosti s vývozom, prepravou, sprostredkovaním a tranzitom položiek s dvojakým použitím, obchodovaním s výrobkami obranného priemyslu a obchodovaním s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov. Vláda preto navrhla novelizácie príslušných zákonov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko