Na hlavný obsah

Obezitologička súhlasí so zvýšenou daňou na sladené nápoje. Cena je to, čo rozhoduje pri nákupe, hovorí

Obezita je celosvetovou pandémiou.

Obezitologička súhlasí so zvýšenou daňou na sladené nápoje. Cena je to, čo rozhoduje pri nákupe, hovorí
Obezitologička Adela Penesová. Foto: RTVS

Odborníčka verí, že zvýšená daň za sladené nápoje bude mať pozitívny dosah na zdravie Slovákov. „Verím tomu, že áno. Mali by sme zvýšiť DPH na sladené nápoje. Má to benefity na zdravie, ukázalo sa to v iných krajinách,“ uviedla doktorka Adela Penesová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v relácii RTVS Aktuálne :24.

Dodala, že podobnú DPH má zavedenú 12 krajín, medzi nimi napríklad aj Maďarsko, Poľsko, Francúzsko či Veľká Británia. O dani za sladené nápoje uvažuje aj Česká republika.

„Zvýšila sa tam DPH a ľudia to menej kupujú. Cena je to, čo si zákazník pozrie, a to, čo rozhoduje,“ vyhlásila Penesová.

Podľa nej priemerný Slovák ročne spotrebuje 212 litrov nealkoholických nápojov, z toho je len 38 percent nekalorických. „To je obrovské množstvo, spotreba pridaného cukru na obyvateľa je takmer 30 kilogramov, to sú skoro štyri polievkové lyžice cukru denne,“ priblížila.

Obezita je podľa nej celosvetovou pandémiou, dokonca sa šíri aj do rozvojových krajín. Podľa odborníčky za túto epidémiu môže vyššia dostupnosť potravín, digitalizácia či zmena návykov.

Nová spotrebná daň zo sladených nápojov sa môže stať už čoskoro realitou. Ministerstvo financií pripravuje jej návrh, realitou by sa mohla stať už budúci rok.

Pozrite si celý rozhovor o vplyve sladených nápojov na naše zdravie v relácii Aktuálne :24 s obezitologičkou Adelou Penesovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko