Na hlavný obsah

VIDEO: Spoločnosť SpaceX stratila kontakt s loďou Starship, pravdepodobne vybuchla

Tá sa predtým úspešne oddelila od nosného stupňa a dosiahla hranicu vesmíru.

VIDEO: Spoločnosť SpaceX stratila kontakt s loďou Starship, pravdepodobne vybuchla
Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX. Foto: TASR/AP

Doteraz najväčší dopravný systém Starship spoločnosti SpaceX v sobotu (18. 11.) o 14.03 h SEČ odštartoval z kozmodrómu Boca Chica v americkom Texase na svoj druhý testovací let.

Vesmírna loď sa úspešne oddelila od nosnej rakety Super Heavy, ktorá ale namiesto vertikálneho zostupu do vôd Mexického zálivu explodovala. Starship úspešne zapálila vlastné raketové motory a prvýkrát dosiahla hranicu vesmíru. Spoločnosť s ňou potom stratila kontakt. Predpokladá sa, že tiež explodovala.

Druhý skúšobný let

Prvý skúšobný let sa skončil v apríli tohto roku výbuchom štyri minúty po štarte kozmickej lode, keď sa nepodarilo oddeliť nosný stupeň od druhého stupňa. SpaceX to vtedy nazvala „rýchlym neplánovaným rozpadom“ a rovnaké slová zazneli v priamom televíznom prenose v súvislosti so Super Heavy aj v sobotu.

Vesmírna loď Starship následne úspešne zapálila svoje raketové motory a na svojej ceste na východ prvýkrát dosiahla hranicu vesmíru. Osem minút po štarte však prestala vysielať údaje. V tom čase dosahovala rýchlosť viac ako 24 000 kilometrov za hodinu a výšku 148 kilometrov od povrchu Zeme.

„Stratili sme údaje z druhého stupňa. Myslíme si, že sme možno stratili druhý stupeň,“ citovala agentúra Reuters moderátora živého vysielania na webovej stránke SpaceX Johna Inspruckera.

Podľa pôvodného plánu mala raketa zamieriť z kozmodrómu Starbase na východ cez Mexický záliv a za približne 90 minút obletieť takmer celú Zem až po Havajské ostrovy.

Nosná raketa a kozmická loď spolu merajú 121 metrov Systém je tak doteraz najväčším svojho druhu. Starship môže prepravovať až 100 ľudí alebo 150 ton nákladu. Zároveň ide o najvýkonnejší systém – nosič poháňa 33 raketových motorov Raptor a kozmickú loď ďalších šesť jednotiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet