Na hlavný obsah

Panoráma mesta Handlová sa čoskoro zmení. Jednu z dominánt začali likvidovať

Z komína odložia tehly pre zberateľov.

Panoráma mesta Handlová sa čoskoro zmení. Jednu z dominánt začali likvidovať
Komín v Handlovej. Foto: RTVS

Komín elektrárne v areáli baní, ktorý sa týči nad Handlovou viac ako 30 rokov, búrajú. V handlovskom podzemí sa neťaží už dva roky a zákon hovorí jasne – po ukončení ťažby musia bane zlikvidovať všetky nepotrebné objekty aj technológie. Komín nie je výnimkou.

Postavili ho pri elektrárni v 80. rokoch, no už 20 rokov sa nevyužíva. To sa podpísalo na jeho zlom technickom stave. Keďže nemá historickú ani architektonickú hodnotu, verdikt znel jasne – zbúrať. Práce sa už začali.

Komín likviduje patria štyroch chlapov. Vo výške pracujú desať hodín denne. Dole nezídu ani na obed. V tomto čase sa s nimi dá spojiť len telefonicky.

„Už je to tu zabehnuté. Sme vlastne pod poslednou ochodzou, ktorú sme minulý týždeň zbúrali a už nás čaká iba 50 metrov rovnej rúry,“ prezradil pracovník búracej skupiny Jozef.

Búraniu komína pri Handlovej sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Práce nemôžu odložiť ani napriek nepriaznivému počasiu

Z bezpečnostných dôvodov takto tehlu po tehle musia chlapi rozobrať 88 metrov, zvyšnú časť komína potom môže zbúrať bager. Zo 118-metrovej dominanty tak do Vianoc nezostane nič.

„Je daždivé obdobie, s ktorým sa pracovníci vedia vyrovnať, s mrazom sa tiež vedia vyrovnať, najviac nás atakuje vietor,“ uviedol špecialista pre likvidáciu baní Ján Jankula. Búranie napriek počasiu nemohli odložiť. Peniaze dostali baníci zo štátneho rozpočtu a musia ich využiť dokonca roka.

„Prišla nám požiadavka na uchovanie pár tehál, ktoré by mohli mať zberatelia vo svojich zbierkach. Na základe dohovoru s HBP (Hornonitrianske bane Prievidza) pár tehál aj ostane,“ povedala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

„Likvidácii povrchových objektov predchádzala obhliadka Pamiatkovým ústavom, ktorý vytypoval hodnotné budovy, ktoré musia byť zachované z hľadiska baníckeho technického dedičstva,“ uzavrela hovorkyňa Hornonitrianskych baní, a.s. Adriana Siváková.

V banskom areáli tak zostane stará elektráreň, triedič uhlia či pôvodná vrátnica, ale aj moderné budovy, ktoré majú v budúcnosti slúžiť v rámci pripravovaného priemyselného parku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny