Na hlavný obsah

Počet migrantov, ktorí doplávali na Kanárske ostrovy, presiahol rekord

Kanárske ostrovy čelia humanitárnej kríze.

Počet migrantov, ktorí doplávali na Kanárske ostrovy, presiahol rekord
Migranti čakajú na vylodenie z malého člna v La Restinga na Kanárskych ostrovoch. Foto: TASR/AP

Na španielske Kanárske ostrovy tento rok zo západnej Afriky doplávalo už takmer 32 000 migrantov. Padol tak doterajší rekord z roku 2006. S odvolaním sa dnešné oznámenie miestnych úradov o tom informovala agentúra Reuters.

V tomto roku sa na španielske súostrovie dostalo zatiaľ 31 933 ľudí. V roku 2006 to bolo 31 678 utečencov. Od piatka(3.11.) v Atlantickom oceáne pri ostrove El Hierro, najmenšom a najzápadnejšom z Kanárskych ostrovov, zachránili 739 ľudí, uviedla španielska pobrežná stráž.

V štyroch člnoch boli nájdení dvaja mŕtvi a ďalší dvaja ľudia zomreli neskôr v nemocnici. Oznámila to v sobotu (4.11.) španielska civilná garda, ktorá sa rovnako podieľala na záchrannej akcii. Medzi zachránenými boli aj ženy a deti.

Počet migrantov, ktorí dosiahli brehy súostrovia demonštruje rozsah humanitárnej krízy, ktorej Kanárske ostrovy čelia, uviedol predseda regionálnej vlády Fernando Clavijo. Španielsku vládu a Európsku úniu vyzval na väčšiu pomoc.

Migráciu uľahčilo priaznivé počasie

„Údaje z roku 2006 boli prekonané, ale reakcia štátu a EÚ nie je rovnaká. Nakladanie s migráciou na južnej hranici musí byť prioritou španielskej a európskej agendy,“ napísal Clavijo v sobotu na sociálnej sieti X.

Počty migrantov, ktorí dosiahli tamojšie brehy, sa v poslednom čase zvýšili, pretože od septembra je priaznivejšie počasie a pokojnejšie more, čo nebezpečnú plavbu z Afriky uľahčuje.

Súostrovie leží asi 100 kilometrov od západného pobrežia Afriky. Jeho sedem ostrovov sa stalo hlavným cieľom migrantov zo Senegalu a ďalších afrických krajín, ktorí sa snažia dostať do Španielska.

Španielska vláda uviedla, že má v úmysle vytvoriť ďalších zhruba 3000 núdzových ubytovacích kapacít vo vojenských kasárňach, hoteloch a ubytovniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet