Na hlavný obsah

Polovica zamestnaných Slovákov by mala dostať koncoročné odmeny. Dostávajú ich najmä tí s vysokými príjmami

Odmeny sú zväčša záležitosťou väčších spoločností.

Polovica zamestnaných Slovákov by mala dostať koncoročné odmeny. Dostávajú ich najmä tí s vysokými príjmami
Ilustračná snímka pracujúcich ľudí. Foto: RTVS

Koncoročné odmeny by mala dostať polovica zamestnaných Slovákov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu portálu Platy.sk. Nejde však len o finančné odmeny, zamestnávatelia niekedy volia formu poukážok na nákup kníh či elektroniky, alebo aj nefinančné darčeky. Prieskum sa realizoval na vzorke 3 840 respondentov.

Polovica opýtaných uviedla, že by tento rok mala dostať koncoročné odmeny, 34 percent odpovedalo, že ich dostávajú pravidelne, 16 percent tvrdí, že im vo firme už oznámili, že tento rok odmeny dostanú.

Naproti tomu 38 percent respondentov odpovedalo, že dlhodobo koncoročné odmeny nedostávajú, 11 percent uviedlo, že už ich nadriadení informovali, že na odmeny tento rok nie sú prostriedky.

Najčastejšie dostávajú koncoročné odmeny zamestnanci veľkých spoločností s viac ako 1 000 pracovníkmi, iba o 5 percent menej je to v prípade malých spoločností do 10 ľudí. Rozdiel je však vidieť pri výške príjmu.

Koncoročné odmeny najčastejšie dostávajú vysokopríjmové skupiny, pravidelne je to u takmer polovice z nich, 15 percent respondentov z tejto skupiny vo firme informovali, že tento rok koncoročné odmeny dostanú. V prípade nízkopríjmových skupín až 45 percent odpovedalo, že dlhodobo koncom roka nedostávajú odmeny.

Prekvapením je, že z pohľadu krajov nie je na prvej priečke bratislavský región, hoci rozdiely sú minimálne. Podľa prieskumu si pred sviatkami prilepšia najčastejšie zamestnanci v Trenčianskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji, uviedlo to 56 % respondentov. V hlavnom meste a okolí je to 52 %. Jediný kraj, ktorý sa nedostal nad hranicu polovice respondentov, bol Prešovský so 47 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko