Na hlavný obsah

Minister vnútra Šutaj Eštok bude čeliť odvolávaniu. Kritiku opozície odmieta, koalícia stojí za ním

Opozícia kritizuje jeho personálne zmeny v polícii.

Minister vnútra Šutaj Eštok bude čeliť odvolávaniu. Kritiku opozície odmieta, koalícia stojí za ním
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: SITA/Milan Illík

Iba v utorok (21. 11.) vyjadril parlament dôveru novej vláde a už bude prvý minister čeliť odvolávaniu. Opozícia chce na mimoriadnej schôdzi zbaviť funkcie Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Tvrdí, že minister vnútra nemá predpoklady na to, aby stál na čele rezortu.

Opozícii sa nepáči, akým spôsobom Matúš Šutaj Eštok odvolal bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana. Kritizuje tiež jeho personálne zmeny v polícii.

„Cieľom je nielen sa zbaviť týchto policajtov a vyšetrovateľov, ale zastrašiť celý policajný zbor,“ tvrdí poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Odvolávaniu ministra vnútra sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„Minister vnútra porušil minimálne v dvoch prípadoch, čo je už teraz potvrdené aj nezávislými súdmi, zákon. Sudcovia to v rozhodnutí explicitne vyjadrili a napísali, že nekomunikoval s Úradom na ochranu oznamovateľov,“ priblížil exminister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko).

Dôvodom na odvolávanie sú podľa opozičných strán aj opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach. Označili ich za divadlo. Naopak, očakávali plán na dlhodobé riešenie nelegálnej migrácie.

„Ako má verejnosť vnímať demonštratívny zásah na hraniciach s vodnými delami proti utečencom, ktorí utekajú pred vojnou. Sú tam ženy, deti, čo chceli s tými delami robiť? Útočiť?“ pýta sa predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

Koalícia za ním stojí

„Potvrdil, že sa ministrom nikdy nemal stať. Že na to nemá ani osobnostné, ani profesionálne vybavenie,“ skonštatoval podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

„Neľutujem ani jedno rozhodnutie, ktoré som urobil. Všetky rozhodnutia súvisia s tým, čo sme hovorili pred voľbami. Som pripravený čeliť všetkej kritike, ktorá sa zo strany celej opozície na mňa hrnie,“ bráni sa minister vnútra.

Minister bude čeliť odvolávaniu vo štvrtok (23. 11.). Koaliční partneri už avizovali, že ho podporia.

„Rozhodne budeme trvať na tom, aby pán Eštok zostal. Robí si svoju prácu poctivo, v rámci zákona, my s tým žiaden problém nemáme,“ vyhlásil predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

„Absolútne stojím za tým, čo robí minister vnútra. Myslím si, že práve minister vnútra napráva všetky nezákonnosti, ktoré tu boli spôsobené,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko