Na hlavný obsah

Práce na frekventovanej ceste v Košiciach zrejme nestihnú dokončiť ani do náhradného termínu. Môžu prísť o eurofondy

Na ceste sa pracuje za plnej premávky.

Práce na frekventovanej ceste v Košiciach zrejme nestihnú dokončiť ani do náhradného termínu. Môžu prísť o eurofondy
Rekonštrukcia Slaneckej cesty. Foto: RTVS

Na frekventovanej dopravnej tepne v košickej mestskej časti Nad jazerom sa stále pracuje. Slaneckú cestu začali rozširovať na štvorprúdovku ešte minulý rok v marci. Dokončiť ju mali v auguste, zrejme však nestihnú ani náhradný decembrový termín.

Na stavbe viac ako dvojkilometrového úseku štvorprúdovej cesty sa pracuje za plnej premávky, aj keď s výraznými obmedzeniami pre motoristov i chodcov. Ľudí neustály ruch a každodenné kolóny najprv rozčuľovali, no postupne si zvykli.

Rekonštrukcii Slaneckej cesty sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

Po Slaneckej ceste denne prejde zhruba 25-tisíc áut. Vodiči tam musia jazdiť tridsiatkou. „Ak sa niečo zúži, obmedzí, sú tu rôzne kľučky, stále nejaká zmena v doprave, v organizácii presuny, čiže toto si vyžaduje zvýšenú pozornosť,“ povedala starostka košickej mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Definitívny termín ukončenia prác je 22. december, teda dva dni pred Štedrým dňom. No vyzerá to tak, že ani päťmesačné posunutie termínu nebude stačiť. Podľa plánu by mali tento týždeň položiť asfalt na privádzači, vybudovať cestnú kanalizáciu, lávku ponad Myslavský potok a osadiť aj obrubníky.

Náklady presiahnu 16 miliónov eur

„Vidíme, že zhotoviteľ pracuje s enormným nasadením, na stavbe má vyše 100 robotníkov. Ale už teraz avizovali, že je možné, že nestihnú dokončiť obrusnú vrstvu pri výjazde na Nižné Kapustíky a na Važeckej ulici,“ informoval hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Náklady na projekt dosiahnu takmer 16,5 milióna eur. Deväťdesiatpäť percent nákladov by mali pokryť eurofondy z programového obdobia 2014 – 2020, ktoré sa definitívne uzatvára na konci tohto roka.

„Ak sa niektoré práce nestihnú ukončiť do konca roka a nebudú môcť byť preplatené z eurofondov, v tom prípade bude musieť náklady a sankcie znášať podľa platnej zmluvy zhotoviteľ,“ dodal Dušan Tokarčík.

Košický magistrát je však presvedčený, že v oboch jazdných pruhoch sa bude dať jazdiť už koncom tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny