Na hlavný obsah

Pre Rómov v Telgárte postavili kontajnerové mestečko. Nasťahovať sa tam však zatiaľ nemôžu

Čakajú kým zapoja elektrinu.

Pre Rómov v Telgárte postavili kontajnerové mestečko. Nasťahovať sa tam však zatiaľ nemôžu
Unimobunky na Telgárte. Foto: RTVS

V obci Telgárt (okres Brezno) už stojí kontajnerové mestečko. Obyvatelia, ktorí po požiari prišli o strechu nad hlavou, ho však zatiaľ nemôžu využívať. Čakajú na zapojenie elektriny.

V blízkosti osady, kde ešte v júli vypukol požiar, už stojí 28 kontajnerov. Pribudli v rekordnom čase – počas troch dní. Nasťahovať by sa do nich malo 105 ľudí, z toho 60 detí. „Všetci sú nedočkaví, už sú tu príliš dlho na to, aby boli v dobrej nálade,“ povedal starosta obce Telgárt Jozef Štajer.

Takmer 390-tisíc eur na riešenie problému schválila ešte úradnícka vláda. Problémom je však pripojenie do elektriny. Banskobystrický kraj podal žiadosť ešte pred niekoľkými týždňami.

„Posledná odpoveď z piatka je, aby sme podali novú žiadosť. lebo tá predchádzajúca mala nejakú formálnu chybu,“ prezradil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Náhradnému bývaniu pre Rómov postihnutých požiarom sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„Trafo, ktoré sa tam nachádza, nie je schopné poskytnúť taký výkon, ako oni požadujú. Musíme pristúpiť k jeho výmene. Dobrá správa je, že vieme to urobiť pomerne rýchlo. Zhruba do tých 15 dní,“ uviedol hovorca Stredoslovenská distribučná Miroslav Gejdoš.

Unimobunky sú iba dočasným riešením

Požiar vypukol koncom júla. Obyvatelia mali odvtedy k dispozícii vojenské stany. Posledné týždne však časť z nich prespáva v komunitnom centre a niektorí v požičaných unimobunkách.

„Noci sú chladné a potrebujeme, aby kompetentní nekládli prekážky, ale umožnili ľuďom, aby boli čím skôr v teple a mohli fungovať ako normálni ľudia,“ dodal Štajer.

„Mimoriadna situácia by mala skončiť zapojením kontajnerového mestečka a ubytovaním rómskych spoluobčanov,“ vyhlásil prednosta Okresného úradu v Brezne Ondrej Filipiak.

Unimobunky sú len dočasným riešením, slúžiť by mali dva alebo tri roky. „Trvalé riešenie by malo byť cez svojpomocnú výstavbu. To znamená, že nikto nič nedostane zadarmo, obyvatelia si budú môcť požičať na nákup materiálu a následne si budú môcť postaviť svoje domy v ktorých budú bývať,“ uzavrel Lunter.

Požiar jednej z chatrčí vypukol koncom júla. O život prišiel jeden muž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny