Na hlavný obsah

Riešenia pre ochranu duševného zdravia či každoročné zvyšovanie učiteľských platov. Vláda chystá zmeny vo vzdelávaní

Plánuje prácu v školstve zatraktívniť.

Riešenia pre ochranu duševného zdravia či každoročné zvyšovanie učiteľských platov. Vláda chystá zmeny vo vzdelávaní
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc, Pavel Neubauer, koláž RTVS

Programové vyhlásenie vlády hovorí aj o zmenách vo vzdelávacej politike. Okrem zavedenia moderného odborného programu ochrany duševného zdravia v školách sľubuje štvrtá vláda Roberta Fica (Smer-SD) aj každoročný rast miezd učiteľov aj nepedagogických zamestnancov. Uvádza sa to v pondelok (13. 11.) schválenom Programovom vyhlásení vlády (PVV).

Jednou z priorít novej vlády má byť zabezpečenie bezpečného a zdravého prostredia v školách a program ochrany duševného zdravia má byť jej súčasťou. Rovnako chce bojovať proti rôznym hybridným hrozbám vo vzdelávaní.

„Ministerstvo posilní systém poradenstva a prevencie, zvýši dostupnosť služieb zariadení
poradenstva a prevencie a rozšíri ho do všetkých stupňov škôl,“ píše vláda v programovom vyhlásení.

Prísľubom je aj každoročný rast miezd pedagógov a odborných zamestnancov, ale aj zmeny k lepšiemu v odmeňovaní nepedagogických pracovníkov škôl.

Vláda chce zároveň riešiť aj nedostatok učiteľov v regiónoch či nedostatkové špecializácie, a to novými finančnými aj nefinančnými nástrojmi. V PVV sa uvádza aj podpora opatrení na zvyšovanie atraktivity zamestnania v školstve.

Novinkou majú byť aj vzdelávacie účty. Ide o súčasť opatrení pre „moderný, praktický a efektívny systém celoživotného vzdelávania“. „Systém zohľadní úlohu vysokých škôl ako dôležitých poskytovateľov celoživotného vzdelávania, ktorí pomáhajú adaptácii na meniace sa spoločenské, ekonomické a technologické prostredie,“ píše sa v PVV.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko