Na hlavný obsah

Rozpočtové provizórium by najviac pocítili samosprávy. Čas na schválenie štátneho rozpočtu sa kráti

Samosprávam chýba najmenej pol miliardy eur.

Rozpočtové provizórium by najviac pocítili samosprávy. Čas na schválenie štátneho rozpočtu sa kráti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bez riadne schváleného rozpočtu by samosprávy mohli mať problém vyplácať svojich zamestnancov. Mestá a obce žiadajú od štátu, aby mu pridal peniaze – najmenej pol miliardy eur. Na prípravu a schválenie rozpočtu verejnej správy zostáva zhruba sedem týždňov.

Rozpočtové provizórium by spôsobilo problémy mestám a obciam. Chýbali by im napríklad peniaze na zvyšovanie platov zamestnancov.

„Môžeme to vykryť napríklad tým, že zostane priestor na to, aby sa rezervné fondy použili na bežné výdavky. Teoreticky obec a mesto si môže čerpať nejaký kontokorent, ale hovorím o tom, že to je otázka jedného mesiaca,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Príprave rozpočtu na budúci rok sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Pre samosprávy je dôležité poznať odhady daňových príjmov, ktoré sú napísané práve v štátnom rozpočte. Na základe toho si potom zostavujú vlastné rozpočty.

„Tým, že štátny rozpočet sa tento rok robí tak neskoro, tak si myslím, že drvivá väčšina samospráv nestihne schváliť svoje rozpočty v tomto roku a pôjdu do provizória aspoň v januári budúceho roka,“ myslí si člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Samosprávam chýba pol miliardy

Na rozdiel od štátu nesmú samosprávy hospodáriť deficitne, teda s vyššími výdavkami ako majú príjmy. Podľa predsedu ZMOS im chýba zhruba 500 miliónov eur. Tento výpadok spôsobilo navýšenie daňového bonusu. Ten síce umožňuje pracujúcim odvádzať menej do štátnej pokladnice, no peniaze potom chýbajú práve v samospráve.

„Čakajú nás rokovania aj na ministerstve financií, tak čakám, že práve po rokovaní na ministerstve financií už budú nejaké náznaky toho, ako je rezort pripravený nám pomôcť. Práve preto, aby obce a mestá nemuseli rušiť ešte ďalšie služby,“ dodal Božik.

„Samosprávy si to teraz kompenzujú aj od rodín na úplne iných poplatkoch, daniach a podobne. Takže určite s tým niečo treba urobiť. Navyše, daňový bonus zase pomáha viac tým viac zarábajúcim ako nízko zarábajúcim. Takže chceme sa na to pozrieť, ale riešenie vám v tejto chvíli nepoviem,“ povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Na druhej strane, provizórium pre samosprávy je oveľa jednoduchšie než pre štát. Samosprávy sú menšie a flexibilnejšie,“ doplnil Šuster.

Ministerstvo financií už avizovalo, že rozpočet predstavia až po programovom vyhlásení vlády. Parlament by mal o ňom rokovať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika