Na hlavný obsah

Rusko zakázalo hnutie LGBT+, tamojší súd ho označil za extrémistické

Hrozí stíhanie tejto menšiny v Rusku.

Rusko zakázalo hnutie LGBT+, tamojší súd ho označil za extrémistické
Na archívnej snímke ruskí policajti zatýkajú aktivistov za práva LGBT+ komunity v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský najvyšší súd vo štvrtok (30. 11.) rozhodol o zákaze „medzinárodného hnutia LGBT“ a označil ho za extrémistické. 

Podľa portálu Meduza preto hrozí stíhanie ľudí, ktorí sa hlásia ku komunite LGBT+. Agentúra Reuters uviedla, že aktivistom bojujúcim za práva sexuálnych a rodových menšín navyše okrem toho hrozí obvinenie z extrémizmu.

Rozhodnutie je ďalším krokom v rade opatrení namierených proti komunite LGBT+ v Rusku. Medzi ne patrí napríklad zákon zakazujúci „propagáciu LGBT“, ktorý sprísnili v minulom roku, alebo nedávno prijatá norma zakazujúca zmenu pohlavia.

Sexuálne menšiny sa okrem toho na niektorých miestach Ruska, napríklad na prevažne moslimskom Kaukaze, stretávajú aj s otvoreným prenasledovaním a násilím.

Zasadnutie súdu sa odohralo za zatvorenými dverami. Zúčastnili sa ho len predstavitelia ruského ministerstva spravodlivosti, ktorí zákaz „hnutia LGBT“ navrhli. 

Podľa serveru Mediazona mali tváre zakryté rúškami a odmietli dať novinárom vyjadrenie. Novinári čakali v špeciálnej miestnosti.

Ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že nič také, ako je „medzinárodné hnutie LGBT“ v skutočnosti neexistuje, podotkla Mediazona. Odporcovia návrhu ruského ministerstva spravodlivosti sa však štvrtkového zasadnutia súdu zúčastňovať nemohli.

Putinov režim, ktorý na konci vlaňajšieho februára rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu „tradičných hodnôt“. V Rusku v poslednom čase pritvrdila napríklad tiež rétorika proti potratom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet