Na hlavný obsah

Ruský útok v Odese si vyžiadal päť zranených a poškodenie významnej galérie umenia

Poškodené sú steny objektu a vybilo aj niektoré okná.

Ruský útok v Odese si vyžiadal päť zranených a poškodenie významnej galérie umenia
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Na ukrajinské mesto Odesa v nedeľu (5. 11.) večer zaútočila ruská raketa. Po incidente hlásia päť zranených osôb a poškodenie miestnej významnej galérie umenia. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Odeské Národné múzeum výtvarného umenia 6. novembra oslávi 124 rokov,“ uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper s tým, že Rusi tejto pamiatke „zablahoželali raketou, ktorá dopadla neďaleko“.

V dôsledku útoku podľa neho poškodili steny objektu a vybilo aj niektoré okná. Na videu zverejnenom mestskou radou je vidieť zničený strop i rozbité sklá po zemi.

„Situácia je pod kontrolou, ale musíme všetko dôkladne preskúmať, aby sme si boli istí, že je všetko v poriadku,“ uviedol starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Po útoku zostala na ulici neďaleko múzea niekoľkometrová diera. Podľa mestských úradov sa tam zranila jedna osoba. Kiper tvrdil, že všetkých piatich, ktorí v meste utrpeli zranenia, hospitalizovali.

Ako pripomína Reuters, galéria sídli v jednom z najstarších palácov v Odese a pred vojnou, ktorú od 24. februára 2022 vedie Moskva proti Ukrajine, sa v nej nachádzalo vyše 10-tisíc umeleckých diel vrátane obrazov najznámejších ruských a ukrajinských umelcov z konca 19. a začiatku 20. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet