Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci si mali prevziať vyznamenanie. Na mieste zhromaždenia prišli o život

Pri útoku zomrelo 20 vojakov.

Ukrajinskí vojaci si  mali prevziať vyznamenanie. Na mieste zhromaždenia prišli o život
Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister obrany Rustom Umerov nariadil vyšetriť incident, pri ktorom v piatok (3.11.) o život prišlo asi 20 vojakov, ktorí sa v dedine blízko frontu zhromaždili, aby im veliteľ slávnostne odovzdal vyznamenanie. Informuje o tom portál Ukrajinska pravda.

Vojaci 128. brigády sa v piatok dopoludnia zhromaždili v dedine v Záporožskej oblasti, aby prevzali vyznamenanie pri príležitosti Dňa delostrelectva. Na miesto zaútočili Rusi a o život prišlo asi 20 vojakov. Armáda o tom spočiatku neinformovala, píše Ukrajinska pravda.

Podrobnosti o útoku pôvodne na sociálnych sieťach zverejnil jeden z členov brigády, ktorý tam bol. Vo videu uviedol, že zomrelo „veľa“ vojakov i civilistov. Keď správu prevzali ukrajinské médiá, asi po dvoch hodinách ju potvrdilo armádne centrum strategickej komunikácie či Viktor Mykyta, šéf správy Zakarpatskej oblasti, odkiaľ vojaci zo 128. brigády pochádzajú.

V región vyhlásia smútok

Armáda uviedla, že Rusi na 128. samostatnú horskú útočnú brigádu sídliacu v Mukačeve útočili raketou Iskander-M. Bez uvedenia konkrétnych počtov informovala, že o život prišli vojaci a že miestni obyvatelia utrpeli rôzne závažné poranenia.

V sobotu (4.11.) večer pozostalým po zabitých vojakoch kondoloval minister obrany Umerov. „Budú vysvetlené všetky okolnosti toho, čo sa stalo,“ uviedol podľa Ukrajinskej pravdy a dodal, že hlavnému inšpektorátu ministerstva obrany nariadil, aby nešťastie vyšetril.

Portál RBK Ukrajina dnes píše, že vedenie Záporožskej oblasti na pondelok vyhlásilo v tomto regióne smútok. Vlajky budú stiahnuté na pol žrde, dopoludnia bude minúta ticha a v kostoloch rôznych konfesií sa uskutočnia bohoslužby za zosnulých vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet