Na hlavný obsah

Šéf diplomacie Blanár v Bruseli zopakoval, že vláda vojensky Ukrajine nepomôže. Firmám však brániť nebude

Blanár svojim rezortným kolegom v EÚ pripomenul stanovisko novej slovenskej vlády.

Šéf diplomacie Blanár v Bruseli zopakoval, že vláda vojensky Ukrajine nepomôže. Firmám však brániť nebude
Na snímke minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Nová slovenská vláda nebude vojensky pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, bude však rešpektovať zbrojárske zákazky na úrovni súkromných firiem. Povedal to v pondelok v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

Blanár svojim rezortným kolegom v EÚ pripomenul stanovisko novej slovenskej vlády, podľa ktorého Slovensko si želá prímerie na Ukrajine, aby sa stala mierovou a celistvou krajinou, a vyjadril podporu jej ambíciám stať sa členom EÚ.

„Predovšetkým chceme, aby sa čo najskôr začali nejaké iniciatívy spojené s prímerím a mierovým hľadaním tohto konfliktu. Pretože súčasný priebeh vojny sa ukazuje ako zmrazený a nevedie k nijakému výsledku. Je najvyšší čas, aby nejaké podobné iniciatívy prišli, ktoré Slovensko podporí,“ opísal situáciu.

Zdôraznil, že Slovensko chce Ukrajincom pomôcť počas zimy a týmto smerom bude orientovať aj svoju humanitárnu pomoc. Podľa jeho slov trvá aj ponuka v oblasti odmínovania. S čím má slovenská armáda bohaté skúsenosti a vie ich odovzdať ďalej.

„Slovenská republika bude ukrajinskej strane financovať výrobu dvoch odmínovacích zariadení Božena IV, ktoré by už začiatkom budúceho roka mali slúžiť v Chersonskej oblasti,“ povedal. Blanár v Bruseli zopakoval slová premiéra Roberta Fica, že vláda SR vojensky nepomôže Ukrajine.

„Jednoznačne som zadefinoval postoj, že Slovenská republika už nebude ďalej poskytovať vojenskú pomoc z vládnej úrovne. Avšak všetky komerčné záležitosti týkajúce sa zbrojárskych zákaziek sú záležitosťou jednotlivých firiem, ktoré obchodujú alebo pôsobia na Slovensku. Tým vláda nebude robiť žiadne prekážky,“ zdôraznil šéf diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko