Na hlavný obsah

Šéfa košických cestárov Antona Trišča vzali do väzby. Je podozrivý z ovplyvňovania verejných obstarávaní

Voči uzneseniu o vzatí do väzby podal sťažnosť.

Šéfa košických cestárov Antona Trišča vzali do väzby. Je podozrivý z ovplyvňovania verejných obstarávaní
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Generálneho riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja Antona Trišča vzal Špecializovaný trestný súd do väzby pre podozrenie na ovplyvňovanie verejných obstarávaní. Informuje o tom denník SME s poukazom na anonymizované uznesenie o vzatí obvineného do väzby.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ešte vo štvrtok (9. 11.) obvinil Antona Trišča a Juraja Gubíka v súvislosti so zásahom na Správe ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK). 

Obaja sú stíhaní pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Taktiež aj pre zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Anton Trišč podal voči uzneseniu o vzatí do väzby sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Podľa uznesenia obvinení v presne nezistenom čase v auguste 2021 v Košiciach a na iných miestach „spoločne a koordinovane dohodli prednosť a výhodnejšie podmienky vopred vybranému konkrétnemu súťažiteľovi a účastníkovi verejného obstarávania. Malo sa tak stať na úkor iných súťažiteľov alebo účastníkov verejného obstarávania v dvoch súvisiacich verejných obstarávaniach“.

Podľa SME ide v prvom prípade o podlimitnú zákazku na nákup posypových nadstavieb. Taktiež čelne nesených snehových radlíc na zimnú údržbu ciest.

Hodnotu predbežne vyčíslili na 187 092 eur bez DPH. Druhou zákazka s nízkou hodnotou na obstaranie výroby rámov/predprípravy vozidiel na montáž 10 kusov nadstavieb s predpokladanou hodnotou 15-tisíc eur bez DPH.

Trestné oznámenie podal poslanec Ihnát

Denník pripomína, že trestné oznámenie v tejto kauze podal začiatkom októbra krajský poslanec Miloš Ihnát (nezávislý).

„V statusoch na sociálnych sieťach už predtým kritizoval, že sa nadstavby takmer dva roky od ich nákupu prakticky nepoužívali,“ uviedlo SME. Zariadenia podľa poslanca nemali potrebné technické doklady ako technický preukaz, návod na obsluhu, katalóg náhradných dielov alebo certifikát na užívanie.

„Ihnát na základe získaných informácií pochádzajúcich aj z ministerstva dopravy upozorňoval, že bude problematické zlegalizovať tieto zariadenia aspoň dodatočne,“ napísal denník.

SME tiež pripomína, že Antona Trišča vo februári tohto roku obvinili aj v teplomerovej časti spoločného trestného konania. To sa vedie pre kauzy predražených nákupov prechodových bezkontaktných teplomerov od košickej spoločnosti United Corp. Taktiež aj štyroch tatroviek na zimnú údržbu od košickej firmy Tempus-Trans.

„Mali pritom podobný rukopis s podozrením na vopred zmanipulované verejné obstarávania stanovením súťažných podmienok v prospech neskorších víťazov,“ dodal denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko