Na hlavný obsah

Slováci zarábajú viac ako za socializmu. Chlieb, mlieko a bývanie však zdraželi tiež. Ako sa od roku 1989 zmenili ďalšie ceny?

Životná úroveň Slovákov po novembri 1989 vzrástla.

Slováci zarábajú viac ako za socializmu. Chlieb, mlieko a bývanie však zdraželi tiež. Ako sa od roku 1989 zmenili ďalšie ceny?
Ilustračná snímka človeka v obchode. Foto: RTVS

Oproti roku 1989 zarábajú Slováci o tridsať až tridsaťpäť percent viac. Svoje prepočty takto zhŕňa analýza spoločnosti Wood&Company. Kým niektoré výrobky stoja v prepočte k platom menej ako za čias socializmu, pri iných si naopak priplácame.

Životná úroveň a kúpna sila Slovákov po novembri 1989 vzrástla. Nebolo to však okamžite. Viac sme začali zarábať až okolo roku 2007, teda takmer dvadsať rokov po Nežnej revolúcii.

„Najmä počas 90. rokov došlo práve k prudkému poklesu reálnych miezd a spôsobila to devalvácia koruny, rôzne ekonomické reformy a vysoké ceny,“ uviedla analytička Wood&Company Eva Sadovská.

Nakupovaniu pred a po roku 1989 sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiaš:

Chlieb, mliečne výrobky a bývanie. Za to všetko dnes v prepočte platíme viac ako pred novembrom 1989. Na kúpu bytu musíme pracovať osemkrát dlhšie ako pred nežnou revolúciou. „Čo sa však týka väčšiny tovarov, rovnako aj potravín, pracujeme na nich kratší čas. Ide najmä o mäsové výrobky, sladkosti, cukor, ale napríklad aj vajcia,“ dodala Sadovská.

Lacnejšie sú aj odevy, spotrebiče a autá. Okrem cien sa zmenili aj samotné obchody. „Nakupujeme na podstatne väčšej ploche ako kedysi. Výmera za posledných tridsať rokov je štvornásobne väčšia,“ uviedla analytička.

V deväťdesiatych rokoch prišli na Slovensko supermarkety a neskôr aj moderné nákupné centrá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika