Na hlavný obsah

Slovensko patrí medzi najväčších vývozcov sladu na svete. Sladovníkom sa však míňajú zásoby jačmeňa

Na Slovensku ročne vyrobíme asi tri milióny hektolitrov piva.

Slovensko patrí medzi najväčších vývozcov sladu na svete. Sladovníkom sa však míňajú zásoby jačmeňa
Ilustračná snímka - pivo. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sme vyrobili viac sladu ako pšeničnej múky. Ide o prvý takýto úspech slovenských sladovní. Obrovský dopyt po našom slade je aj za hranicami – patríme medzi desať najväčších exportérov na svete.

Problémom je však nedostatok základnej suroviny, teda sladovníckeho jačmeňa z domácej produkcie.

Mnoho plodín, ktoré dopestujeme, a rovnako aj mnoho mäsa, ktoré dochováme, smeruje na spracovanie do zahraničia. V prípade sladovníckeho jačmeňa je to naopak – spracovať ho vo veľkom vieme, ale chýba základná surovina – samotný jačmeň v sladovníckej kvalite.

Sladovníkov a pestovateľov v relácii Správy RTVS vyspovedala redaktorka Jana Obranocová:

„To je paradox, pivovarnícko-sladovnícka vertikála je jedna z posledných, ktorá funguje naozaj od zrnka až na stôl k spotrebiteľovi. Slovenské sladovne napriek tomu nemajú dostatok slovenského sladovníckeho jačmeňa. Potrebovali by sme ho viac, aby sme nemuseli dovážať,“ uviedol výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

„Potrebujeme asi 370-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa, avšak v slovenských podmienkach čelíme poklesu v oblasti výmer. Potrebovali by sme nejakých 135-tisíc hektárov jačmeňa,“ skonštatoval sladovník Tomáš Ševčík.

Plochy sa nedarí navýšiť

Pestujeme ho však len na asi 110-tisíc hektároch. Plochy sa navýšiť nedarí, navyše, pestovatelia bojujú s problémami. Často zasejú sladovnícky jačmeň, avšak dopestujú ho len do kŕmnej kvality, čo prináša straty. Privítali by preto podporu. Problémom je najmä počasie.

„Keď je v jarných mesiacoch na pôde voda, tak máme problémy so siatím. Pri dozrievaní potrebuje vlahu, keď náhodou príde mesiac, že absolútne nič nenaprší, vtedy je kvalita horšia,“ zdôraznil pestovateľ František Szikura.

„Ministerstvo pôdohospodárstva aktuálne prehodnocuje systémové riešenie poskytnutia pomoci celej vertikále obilnín,“ potvrdil hovorca rezortu Andrej Wallner. Aj keď produkcia sladu rastie a je ho viac, ako ho naše pivovary potrebujú, s poklesom cien zatiaľ rátať nemožno.

„Sladovnícko-pivovarnícky sektor je pomerne energeticky náročný, čiže bude závisieť naozaj aj od toho, ako sa vyvinú ceny v zime,“ podotkol Machalík.

Na Slovensku ročne vyrobíme asi tri milióny hektolitrov piva, priemerný Slovák ho ročne vypije asi 80 litrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika